Mașinile parcate în zona pietonală nu pot fi ridicate. Lipsesc plăcuțele care avertizează șoferii

zona pietonală

foto: arhivă

Mașinile parcate pe străzile pietonale din centrul Timișoarei pot fi ridicate, dar numai teoretic. Practic, fiindcă nu sunt plăcuțe care să indice expres sancțiunea, polițiștii locali pot da, în continuare, doar amenzi. Montarea indicatoarelor e treaba primăriei.

În 2 august a intrat în vigoare HCL 262 / 2022, care modifică vechea HCL 371, privind constatarea și sancționarea contravențiilor. Potrivit noului act normativ, „constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională și, după caz, cu lipire de colante autoadezive/invitații pe parbrizele autovehiculelor sau pe caroseria vehiculelor, precum și cu măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului (…) staționarea vehiculelor în zonele pietonale a municipiului Timișoara în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public”.

Mai simplu: mașinile lăsate în zona pietonală ar urma să fie ridicate. Sună, teoretic, bine, mai ales într-un oraș în care unele străzi pietonale au fost transformate în parcări ad-hoc. Problema e că, deși la teorie stăm bine, practica ne… „omoară”.

Vor fi montate și plăcuțele

Mai exact, în cele peste trei săptămâni de când poate fi aplicată HCL 262, nu a fost ridicată nici măcar un singur autoturism. „De la începutul lunii august, doar în zona pietonală a Timișoarei au fost aplicate 189 de amenzi pentru șoferii care au parcat în locuri interzise. Nu a fost însă ridicată nicio mașină, pentru că lipsesc indicatoarele care avertizează conducătorii auto asupra acestui fapt”, au explicat, pentru stiridetimisoara.ro, reprezentanții Poliției Locale.

În… traducere, PMT nu a montat, în zona pietonală, indicatoarele rutiere care să le spună șoferilor că e foarte posibil ca la întoarcere să nu-și mai găsească mașinile parcate ilegal.

„Conform noii hotărâri a consiliului local, montarea plăcuțelor a fost avizată de Comisia de Circulație de la PMT. Mai sunt însă și alte avize, care trebuie obținute. Documentațiile au fost transmise spre avizare, iar plăcuțele sunt în lucru. În cel mai scurt timp vor fi montate”, ne-au precizat cei de la PMT. Neoficial, unul dintre avizele lipsă era chiar cel din partea Poliției Rutiere.

About Post Author