În Timiș s-ar putea deschide și azi 10 centre de vaccinare. Doar că nu sunt vaccinuri

pfizer

În Timiș, un județ cu peste 700.000 de locuitori, sunt doar opt centre de vaccinare deschise, deși, logistic, ar putea fi disponibile și altele. Problema nu ține însă de autoritățile locale. Acestea spun că au cerut avize și, dacă ar fi și vaccinuri disponibile, lucrurile ar mai simple.

Platforma de programare la vaccinarea anti-Covid a luat o „binemeritată” pauză, după nici o săptămână în care aproape că și-a dat duhul în fiecare zi. „În cursul nopții a fost realizat un update al aplicației, iar în acest moment se realizează optimizări. Este posibil ca timpul de răspuns al aplicației să fie mai mare. Vă mulțumim pentru înțelegere”, este mesajul cu care sunt întâmpinați utilizatorii.

Oricum, locuri la vaccinare nu mai sunt. În Timiș sunt deschise opt centre de vaccinare, cu nouă fluxuri. La o populatie de peste 700.000 de locuitori, e mult prea puțin. La Timișoara este pregătit de deschidere un centru de vaccinare care poate asigura opt fluxuri. E într-un complex imobiliar privat și a fost pus la dispoziția primăriei de către investitor. Are dotări, are tot ce trebuie, mai puțin vaccinuri.

„Problema centrelor de vaccinare este numărul vaccinurilor disponibile, numărul de vaccinuri fiind cel dat de minister și de către DSP. Totul depinde de numărul de doze. Iar numărul de doze și planul de vaccinare țin de DSP. Din păcate, administrația locală nu are nicio pârghie directă, decât prin instituțiile statului, prin DSP și prin prefectură, ca să ajungă la guvern și să poată să influențeze (…) Până la sfârșitul săptămânii mai putem să punem încă două centre la dispoziție (…) Nu centrele de vaccinare sunt problema, ci numărul de vaccinuri. Și aici este o discuție la nivel european”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Aprobare e cerută de o săptămână

Decizia de a deschide noi centre poate fi luată de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Din această structură fac parte reprezentanții prefecturii, ai consiliului județean, ai DSP și ai ministerelor Apărării și de Interne. Trebuie însă parcurși anumiți pași, iar cel mai important este… numărul de vaccinuri.

„Punem și noi întrebări vizavi de posibilitatea deschiderii de noi centre de vaccinare. Am solicitat deja aprobare pentru a deschide noi centre în Timișoara, nu de acum, ci de vreo săptămână (…) Noi putem deschide azi 10 centre. Degeaba le deschidem, asigurăm personal, asigurăm materiale, dacă nu avem vaccinuri”, ne-a declarat subprefectul Mircea Băcală.

Din momentul în care este asigurat un număr suficient de doze, mai durează un pic până la deschiderea centrului. Oamenii trebuie să se și poată programa. „În momentul în care știm că sunt vaccinuri, în 48 de ore înainte de a deschide centrul, trebuie să facem solicitare la București, pentru ca în programul gestionat de STS oamenii să găsească acel centru și să se poată programa”, explică Băcală.

La Centrul Regional de Distribuție Timișoara, care împarte doze în patru județe, au ajuns, până acum, puțin peste 41.000 de doze de vaccin. Potrivit datelor oficiale, până miercuri, 20 ianuarie, în Timiș, apucaseră să se programeze doar sub 14.000 de oameni. Timișul este, în continuare, primul în topul ratei de infectare, dar a scăzut, pentru prima dată după mult timp, sub 4 / 1.000 de locuitori.