Despre incompetență, în piața de flori, după incendiu. Fritz vs. Nasleu, confruntare de la distanță / FOTO

piața de flori

Primarul Dominic Fritz cere demiterea directorului de la Piețe SA, Ionuț Nasleu. Îi ceruse acestuia și demisia în urmă cu trei luni. N-a primit niciun răspuns, însă incendiul din piața de flori l-a făcut să revină asupra subiectului. Condițiile din Piața 700, pe toate sectoarele, n-au nimic în comun cu civilizația, iar o soluție de îndreptare e tot în stadiul de promisiune. De vreo două administrații încoace.

În mod normal, sâmbătă după-amiază, înainte de Ziua Îndrăgostiților, ar fi trebuit ca în piață să fie plin de cumpărători, dar florarilor nu le-a prea mai ars de făcut buchete. Hala de flori a luat foc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Focul a afectat, din fericire, doar o parte din suprafața acesteia și nu s-au înregistrat victime. Sunt însă pierderi materiale însemnate pentru comercianții de flori. Oamenii și-au spus ofurile în fața primarului Dominic Fritz și a viceprimarului Cosmin Tabără, care au mers, sâmbătă după-amiază, să vadă dezastrul.

Zăpușeală vara, frig crunt iarna. Sunt condițiile în care lucrează, unii chiar de peste 20 de ani, florarii din Piața 700. După incendiu, oamenii și-au refăcut cât de cât standurile rămase în picioare, au pus folii de plastic noi și au făcut curățenie. În hală e cumplit de frig și miroase rău a ars. Noroc cu măștile care trebuie purtate și atenuează, măcar parțial, duhoarea.

În piața de flori, bani mulți și atât

Focul a pornit de la un scurtcircuit electric. În hală, care e construcție veche, nu sunt respectate condiții elementare de securitate. E plin de prelungitoare și prize, pentru că florarii trebuie cumva să se încălzească și să aibă grijă să nu le înghețe marfa. Un stand costă, pe lună, 900 de lei. Se adaugă la această sumă încă 70 de lei pentru ridicarea gunoiului. Ce primesc oamenii în acești bani? Nimic, în afară de… acces în hală! Contoarele și le-au instalat pe banii lor, apă curentă nu au și trebuie să plătească și dacă vor să meargă la toaletă.

Totuși, mulți dintre ei i-au spus primarului Fritz că au fost ajutați de directorul de la Piețe SA, Ionuț Nasleu, care a dispus refacerea instalației electrice și a făcut diverse alte mici reparații. Edilul șef n-a fost însă impresionat defel. Ba din contră.

„Nu e un accident”

„Hala din Piața 700 nu oferă condiții decente comercianților, care sunt nevoiți să se încălzească cu aeroterme pe care le aduc de acasă (…) Pentru mine, acest incendiu nu e doar un accident, ci un simbol al incompetenței cu care a fost condusă Piețe S.A. Este un simbol al incompetenței și grotescului cu care s-a înconjurat fostul primar Nicolae Robu. Prejudiciul și responsabilitățile legale le vor stabili autoritățile în urma anchetei. Cer imperativ CA al acestei societăți să convoace o ședință de urgență și să-l demită pe Ionuț Nasleu. Nepăsarea și neprofesionalismul acestuia puteau să ne coste vieți”, a spus Fritz.

Primarul mai spune că, de când unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Nicolae Robu e șef peste piețe, societatea merge în piedere. „Dl. Nasleu este director de doi ani la Piețe S.A.. Ar fi putut în acest timp să creeze condiții pentru piața de flori. Nu s-a întâmplat și am ajuns aici. Fosta administrație a închis ochii și la managementul defectuos al societății care a avut pierderi sub conducerea dlui Nasleu (…) La finele anului 2019, pierderile au depășit 1,2 milioane de lei. Acum au ajuns la peste 2,5 milioane de lei”, a mai afirmat edilul.

Se caută soluții temporare

Viceprimarul Cosmin Tabără a spus, la rândul lui, că trebuie să se termine ancheta pompierilor, pentru a se stabili exact ce se va întâmpla acolo. El i-a cerut directorului economic de la Piețe SA să găsească o variantă pentru florari, pentru ca aceștia să aibă parte de condiții mai bine. Comercianții de flori nu păreau însă prea încântați de ideea de a fi mutați, măcar temporar, în piața de legume-fructe și nici de posibilitatea de a se muta în căsuțe de lemn, de genul celor de la târgul de Crăciun.

A fost promis, din nou, un proiect de transformare a Pieței 700 în ansamblu, dar va mai dura. Primarul vrea un concurs de soluții, iar asta cere timp. Demiterea lui Ionuț Nasleu, care a dat concurs pe postul de director, s-ar putea dovedi și ea destul de complicată. Ea nu poate fi făcută fără respectarea pașilor legali, fiindcă altfel Piețe SA și, probabil, PMT s-ar putea trezi cu procese. Trebuie analizate contractul de management și indicii de performanță și decis în consecință.

Răspuns a la Nasleu

Aflat, de câteva săptămâni, la mii de kilometri distanță, în concediu, Ionuț Nasleu i-a răspuns lui Dominic Fritz pe Facebook. O face în stilul caracteristic și, la final, îl și jignește pe edilul șef.

„Țin să fac câteva precizări scurte referitoare la acuzațiile primarului Dominic Fritz de astăzi. Investițiile în modernizarea piețelor se fac de către rpimărie, nu de către SC Piețe SA. Pierderile s-au cumulat deoarece, de când sunt director, am făcut reparațiile pe care primăria nu le făcuse în ultimii 12 ani. Aceste reparații au permis funcționarea piețelor în condiții decente până se alocau fonduri de către primărie pentru investiții majore (…) Dl primar pare că devine un influencer online, la concurență cu Bianca Drăgușanu… Are consilieri mulți, dar pare că sunt degeaba… Prostul de Fritz, îmi cere demisia, dar să explice că e depășit”, a scris Nasleu.

Primarul Timișoarei i-a cerut demisia lui Ionuț Nasleu chiar la începutul mandatului. N-a primit însă răspuns și, ulterior, a trebuit să colaboreze cu acesta, pentru găsirea unei soluții de a păstra funcționale piețele din oraș, în perioada în care ele nu puteau funcționa în spații închise. Una peste alta, din partea Piețe SA nu a fost nimeni pe teren sâmbătă după-masă, pentru a-i explica edilului șef cum stau lucrurile din punct de vedere al societății.