Nasleu are două scuze: Primăria lui Robu și aerotermele florarilor, care sunt interzise

nasleu

Primăria condusă de Nicolae Robu n-a vrut nici să facă investiții în piețe, nici să le dea către Piețe SA. Este ceea ce spune Ionuț Nasleu, directorul de la Piețe SA, care îi răspunde actualului edil șef, Dominic Fritz, după incendiul din hala de flori. Tot Nasleu spune că florarii nu aveau ce să caute noaptea în piață, cu aerotermele pornite.

Povestea este deja cunoscută: hala de flori din Piața 700 a luat foc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cauza incendiului, spun pompierii, a fost un scurtcircuit la instalația electrică. Primarul Dominic Fritz, care a fost alături de „vicele” Cosmin Tabără în piață, l-a atacat pe Ionuț Nasleu. El a cerut consiliul de administrație de la Piețe SA să-l demită. Întreaga poveste aici.

Nasleu, care este în concediu în America, i-a răspuns edilului șef, inițial printr-o postare ironică și jignitoare, dar a revenit, duminică dimineață, cu un comunicat de presă. „Societatea noastră a asigurat energia electrică în Sectorul de Flori din Piața Timișoara 700, doar pentru iluminat și pentru folosirea caselor de marcat fiscale de către comercianți, sens în care s-a montat câte o priză la fiecare stand. Această instalație a fost refăcută pe cheltuiala societății noastre, în integralitate, în cursul anului 2019, deci este de dată recentă. Piața Timișoara 700 a fost înființată cu mulți ani în urmă. În aceste condiții, puterea instalată pentru energia electrică nu a putut fi mărită, în așa fel încât să se poată asigura și utlizarea altor surse de consum în afara celor deja menționate”, spune directorul de la Piețe SA.

Nasleu: Nu e voie cu aeroterme, cu atât mai puțin noaptea

Practic, susține Nasleu, comercianții nu aveau voie să folosească instalația electrică și nu au ce căuta noaptea în piață. „Ținând cont de faptul că în noaptea menționată, temperaturile au fost foarte scăzute, comercianții de flori din piață au folosit surse de încălzit, cum ar fi aeroterme, radiatoare etc. Acest fapt a dus la supraîncălzirea instalației electrice, astfel că aceasta a luat foc (…) Potrivit Regulamentului de funcționare al acestei piețe, activitatea se desfășoara doar între orele 6 și 18, astfel că folosirea instalației electrice în afara orarului de funcționare al pieței este interzisă, cu atât mai mult pentru surse de încălzire. De altfel, în contractele de închiriere ale societății noastre încheiate cu comercianții de flori, nu există obligația noastră de a asigura încălzirea standurilor”, explică șeful Piețelor. Instalația electrică va fi reparată de luni încolo.

„Toate investițiile intră în sarcina Municipiului Timișoara”

Cel mai interesant este însă că Ionuț Nasleu, un apropiat al fostului primar Nicolae Robu, spune că, deși a cerut ca PMT să facă investiții în piețe, solicitările lui și ale predecesorului său au rămas fără răspuns. Practic, administrația condusă de Nicolae Robu nu le-a considerat importante.

„Piața Timișoara 700 ne-a fost concesionată de către Municipiul Timisoara prin contractul de concesiune nr. 7/03.05.1999 (…) Potrivit contractului de concesiune prin care ni s-a concesionat Piața Timișoara 700, societatea noastră nu poate face investiții, ci doar lucrări de reparații întreținere. Toate investițiile intră în sarcina Municipiului Timișoara, care nu a realizat nicio investiție pe toată durata contractului. În aceste condiții, societatea noastră a solicitat în repetate rânduri Municipiului Timișoara, să ne atribuie toate piețele printr-un contract (…) care să permită societății noastre realizarea de investiții (…) care în opinia noastră, sunt imperios necesare”, continuă Nasleu.

Cinci adrese în patru ani, zero răspunsuri

El invocă, de altfel, cinci adrese făcute către PMT în perioada 2017 – 2020. Ionuț Nasleu a fost numit președinte interimar al CA de la Piețe SA în iunie 2018. În octombrie 2018 același an, el a câștigat concursul pentru același post. În aprilie 2019, Nasleu a fost numit director interimar al societății, după ieșirea la pensie a lui Victor Ștefan. În iulie același el, a devenit director plin, după ce a câștigat și concursul pentru asta.

Trecând peste „paletele” politice, piețele din Timișoara arată a orice, dar nu a piețe potrivite pentru un oraș cu pretenții. În afară de Iosefin, care funcționează acum într-un spațiu închis, într-o clădire cu etaje, restul oferă condiții proaste spre deloc pentru comercianți. În Piața Badea Cârțan începuse, în 2017, o modernizare, care s-a încheiat brusc, după ce s-au prăbușit două grinzi. Urmau o expertiză și o reevaluare a proiectului, dar lucrările nu au mai fost reluate niciodată.