Concordatul Colterm se amână. Licitația pentru firma care să-l pregătească a fost anulată

Salvarea Colterm prin concordat se amână. Procedura prin care se căuta o firmă care să pregătească reorganizarea societății de termoficare a fost anulată. Ambele contestații depuse au fost admise la CNSC.

termoficare

foto: Arhivă

Primarul Dominic Fritz și conducerea Colterm anunțau, la finele lunii ianuarie, că se va încerca salvarea societății de termoficare printr-un concordat preventiv. Procedura, pe durata căreia Colterm nu ar putea nici să intre în insolvență, nici să fie executată silit, este puțin folosită în România. În februarie, Colterm a publicat în SEAP anunțul prin care dorea să atribuie „servicii de consultanță pentru restructurarea/reorganizarea tehnico-financiară”. Suma maximă oferită: până la 1,33 milioane de lei. S-au primit patru oferte, însă, în același timp, s-au depus și două contestații.

S-au adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor Alfa & Quantum Consultim SPRL și Prime Insolv Practice SPRL. Interesant este că doar prima dintre ele a depus o ofertă la anunțul Colterm. Cea de-a doua companie a susținut, în plângerea depusă la CNSC, că unul dintre criteriile de selecție este „restrictiv, menit să înlăture concurența reală”. Ofertantul trebuia să demonstreze că a „dus la bun sfârșit (…) minim două proiecte mari de restructurare (cel puțin un concordat omologat pentru firme înregistrat în România)”.

Pasul următor nu s-a decis încă

CNSC a decis, în ambele cazuri, că „admite contestația și anulează procedura”. Motivarea CNSC nu a ajuns încă la Colterm, așa că momentan nu se poate spune care este pasul următor. „Așteptăm motivarea. Trebuie să analizăm care au fost resorturile care au dus la această soluție a CNSC și vom lua o decizie. Fie vom face modificări la caietul de sarcini, fie am putea face achiziție directă, așa cum, de altfel, ne permite și legea. Noi am vrut să facem o procedură transparentă, la care să participe cât mai multă lume”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Potrivit acestuia, se merge mai departe pe ideea de concordat, tocmai pentru că, în cazul unei societăți precum Colterm, este soluția cea mai bună. „Nu renunțăm la concordat, nu e o variantă pe care să o luăm acum în considerare”, mai spune Lațcău.

Vă reamintim, în plenul de marți al CL, consilierii locali au fost de acord cu achiziționarea de servicii juridice externe pentru compania de termoficare. S-a considerat că Serviciul juridic al PMT nu poate face față solicitărilor și specificului problemelor cu care se confruntă Colterm.

About Post Author