Conacul Mocioni va fi refăcut. Încă 10 milioane de lei din granturi norvegiene vin în Timiș

conacul mocioni

Conacul Mocioni din Foeni primește bani din Norvegia și va reintra în circuitul turistic. Proiectul depus de CJ Timiș prin programul Ro-Cultura are noroc și prinde ultimul tren, grație suplimentării fondurilor pe aceste granturi.

Proiectul CJ Timiș de reabilitare a Conacului Mocioni de la Foeni intră pe finanțare europeană în luna aprilie. În 2020, el a prins lista de rezervă a programului Ro-Cultura, finanțat prin granturi norvegiene. Anul acesta va putea intra în lucru, pentru că au fost suplimentate fondurile alocate programului.

Data estimată pentru începerea implementării este aprilie 2021. Consiliul Județean Timiș are deja DALI și, după ce va accesa finanțarea, va lansa la pachet licitația pentru proiect tehnic și execuție lucrării. Proiectul are o valoare de aproape 12 milioane lei, din care 20% de la CJ, iar restul, finanțare nerambursabilă. Investiția propusă se realizează într-un parteneriat cu islandezii de la North Consulting.

„Prin această investiție, abordăm mediul rural care nu a beneficiat mereu de atenția cuvenită. Practic, completăm oferta turistică și culturală a județului, dincolo de ceea ce are Timișoara de oferit. Proiectul se afla în așteptare încă de anul trecut, iar acum am primit o veste excelentă. Potențialul turistic al județului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două se pot completa extrem de bine”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Șantierul de la Conacul Mocioni trebuie finalizat în trei ani. Este vorba, în principal, de reabilitarea și revitalizarea conacului aflat la 42 km de Timișoara. Clădirea a fost construită în stil neoclasic în 1750. Povestea conacului, cum a fost și cum e, poate fi citită aici. (sursa foto: www.prinbanat.ro)