Aproape 4 milioane de euro pentru o poveste: Conacul Mocioni din Foeni

sursa foto: www.prinbanat.ro
Aproape patru milioane de euro va costa readucerea la viață a conacului Mocioni de la Foeni. Se lucrează la proiectul tehnic și, dacă nu apar lucruri neprevăzute pe parcurs, șantierul ar putea începe efectiv în vară. Totul va fi gata în primăvara lui 2024 și, pe durata lucrărilor, aici vor avea loc diverse activități.
După atâta nepăsare, adunată în decenii întregi, e o minune că, la Foeni conacul familiei Mocioni încă rezistă. Baie comunală, grădiniță, discotecă sau, în ultima perioadă, cămin cultural, conacul a îndurat, stoic, toate intervențiile făcute de oameni. Acum are și termopane, puse cândva în anii 2000.
Proiectul de reabilitare depus de Consiliul Județean Timiș, proprietarul imobilului, a fost inclus în Programul Ro-Cultura, finanțat prin granturi norvegiene. Contractul de finanțare are o valoarea totală de aproape 17 milioane de lei, din care nerambursabili sunt peste 9,5 milioane. Restul vine de la bugetul CJ. În decembrie a fost semnat contractul de proiectare și execuție. Acum se lucrează la proiectul tehnic, care trebuie să fie gata undeva în luna iunie. Dacă totul merge bine, în iulie ar putea începe deja șantierul.
Evenimente în șantier
În timpul lucrărilor, vor fi organizate, în curtea conacului, diverse evenimente. „Avem activități de revitalizare a conacului, care se vor desfășura în jurul monumentului. Tinerii artiști vor putea participe la diferite ateliere, elevii vor putea învăța despre patrimoniul cultural, educație care, în acest moment, nu este atât de pusă în practică și nu este valorificată la potențialul maxim”, spune managerul de proiect Andrei Lucaci.
Potrivit proiectului, vor fi făcute reparații capitale și va fi păstrată și restaurată scara interioară a conacului. La parter vor fi un salon de primire, o cafenea culturală, un spațiu muzeal, o bibliotecă și o sală pentru spectacole. „În primul rând ne vom ocupa de partea de clădire. După aceea, dorim să creăm poate și un punct muzeal acolo, să creăm o zonă care să descrie activitatea, viața familiei acesteia nobiliare, dar și scene din viața de zi cu zi a locuitorilor care au locuit în zona Foeni, în zona de sud a județului”, spune președintele CJ, Alin Nica.
Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a fost semnat, în decembrie, cu asocierea T.T.&CO Solaria Grup SRL – Euras SRL – Graphic Space SRL. Ambasadorul acestui proiectul este baronul Michael Edward de Styrcea, nepotul de frate al lui Ioan I. Mocioni-Stârcea, fiul adoptiv al ultimului descendent pe linie masculină al familiei Mocioni, Antoniu Mocioni de Foen. Un proiect complementar celui de reabilitare și revitalizare a conacului ar fi cel de restaurare a mausoleului familiei Mocioni. Acesta este într-o stare foarte proastă, în cimitirul din sat.