Conacul Mocioni, preluat de CJ Timiș. Urmează să vină banii din Norvegia

Consiliul Județean Timiș mai face un pas către reabilitarea Conacului Mocioni. Instituția a preluat, de la Primăria Foeni, administrarea clădirii, denumită acum în acte Casa de Educație Națională. Bani pentru readucerea ei la viață vor veni din fonduri norvegiene.

conacul mocioni

Conacul Mocioni din Foeni va primi bani din Norvegia și va reintra în circuitul turistic. Proiectul depus de CJ Timiș prin programul Ro-Cultura va beneficia de finanțare, datorită suplimentării fondurilor pe aceste granturi. Consiliul județean are DALI și, după ce va fi semnat contractul de finanțare, va lansa la pachet licitația pentru proiect tehnic și execuție. Proiectul are o valoare de aproape 12 milioane lei, din care 20% de la CJ, iar restul, finanțare nerambursabilă.

Pentru ca totul să fie în regulă la momentul semnării finanțării, consilierii județeni au aprobat, în ultimul plen, revocarea dreptului Primăriei Foeni de administrare a clădirii. „De la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Consiliului Județean nr. 85/2016 privind aprobarea dării în administrarea Primăriei Comunei Foeni a imobilului Casa de Educație Națională din Foeni, își încetează valabilitatea”, scrie în hotărârea votată pe final de martie.

Șantierul de la Conacul Mocioni trebuie finalizat în trei ani. Este vorba, în principal, de reabilitarea și revitalizarea imobilului aflat la circa 40 km de Timișoara. Clădirea a fost construită în stil neoclasic în 1750. Povestea conacului, cum a fost și cum e, poate fi citită aici. (sursa foto: www.prinbanat.ro)