Cîțu: Sunt destule vaccinuri în Timiș. În platformă sunt 20.000 de locuri, cele mai multe cu Astra Zeneca

De la București, totul se vede roz: în Timiș sunt aproape 20.000 de locuri libere la vaccinare. Deci oamenii nu se înghesuie la imunizare, concluzionează premierul Florin Cîțu. Ce uită să spună? Cele mai multe locuri sunt pentru vaccinare cu Astra Zeneca, produs nerecomandat celor peste 55 de ani.

astrazeneca

Autoritățile din Timiș vor mai multe vaccinuri, însă de la București, premierul Florin Cîțu le transmite să-și vadă de treabă. Și să comunice mai bine cu localnicii, nu de alta, dar sunt locuri la imunizare.

„M-am uitat pe platformă, erau aproape 20.000 locuri libere în Timișoara pentru vaccinare, deci nu se justifică cererea pentru vaccinuri în plus. Ar trebui folosite cele care sunt acolo. Nu-mi explic cum sunt în această situație, să ai 20.000 locuri libere și totuși să ajungi fii carantină. Ori comunicarea nu este foarte bună, ceva se întâmplă. Cred că și primarul Timișoarei, și președintele CJ ar trebui să comunice mai mult și să explice românilor că sunt vaccinuri în Timișoara și să se vaccineze. Din păcate, s-a ajuns aici pentru că n-au fost respectate regulile și cred că nu au fost nici sancționați cei care nu respectă”, a declarat, luni, premierul liberal Florin Cîțu.

Potrivit platformei oficiale de programare la vaccinare, la ora redactării acestui articol, în Timiș, erau disponibile următoarele locuri:

  • Jimbolia – 1.182 – Astra Zeneca, Pfizer
  • Șag – 1.161 – Astra Zeneca
  • Giroc – 2.273 – Astra Zeneca
  • Lugoj – 2.352 – Moderna, Astra Zeneca, Pfizer
  • Moșnița Nouă – 1.150 – Astra Zeneca
  • Isho, Timișoara – 5.988 – Astra Zeneca
  • Clădirea STPT, Timișoara – 5.863 – Astra Zeneca

Numai în centrele de la Jimbolia și Lugoj s-a vaccinat cu alt produs decât cel de la Astra Zeneca. În rest, în toate celelalte s-a folosit serul de imunizare britanic, care, în România, nu este recomandat persoanelor peste 55 de ani. Medicul Valentin Gheorghiță a anunțat că luni ar putea fi ridicată totuși această restricție.

Ar putea începe mai repede etapa a III-a

Altfel, Cîțu anunță că, la Timișoara, ar putea începe mai devreme etapa a III-a de vaccinare, cea pentru populația generală. Tot cu Astra Zeneca, pentru că acest vaccin este disponibil. „Am cerut ca, în zone precum Timișoara, Iași, sau zone care sunt carantinate sau unde avem cazuri, și sunt locuri libere, să se permită, măcar în aceste zone, și altor persoane. Deci dacă la Timșoara sunt 20.000 locuri libere și cei din etapa I și a II-a nu vor să se vaccineze, să le pregătim celor din etapa a III-a să se vaccineze. E o nebunie să lași locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze”, a mai spus premierul.

E însă doar o propunere și urmează să fie făcute, eventual, modificări în platformă, într-un viitor care nu a fost precizat.

About Post Author