A început procesul PMT vs. constructorul complexului din Calea Lipovei. Cu schimbare de instanță

calea lipovei

Complexul sportiv din Calea Lipovei a ajuns în instanță. Constructorul a dat în judecată Primăria Timișoara, pentru refuzul de a emite ordinul de începere a lucrărilor. Procesul, început la judecătorie, se va muta la Tribunalul Timiș. Asta, dacă firma nu se răzgândește și acceptă rezilierea contractului.

Povestea e, teoretic, simplă. Primul din cele patru complexuri sportive anunțate și răs-anunțate de fostul primar Nicolae Robu are contract de execuție lucrări din decembrie 2020. Documentul a fost semnat de Dominic Fritz, în funcție de circa două luni. Complexul sportiv de pe str. Verde – Silistra, în zona Calea Lipovei, ar fi trebuit să coste 24,5 milioane de lei, cu TVA, lucrările fiind câștigate la licitație de asocierea Bauerhof Agrobanat – Constructim.

Termenul de execuție era de 12 luni, de la data trecută în ordinul de începere a lucrărilor. Ar fi trebuit construite un bazin de înot acoperit și unul în aer liber, terenuri de tenis, un teren multifuncțional și alte amenajări interioare și exterioare.

„Trebuie să vedem sursele de finanțare”

Facem aceste complexuri, dar trebuie să vedem inclusiv sursele de finanțare. Momentan sunt finanțate din bugetul local. Nu-mi este clar cum a gândit vechea administrație de unde o să vină acești bani”, spunea primarul Dominic Fritz.

La un an și opt luni de la semnarea contractului, ordinul de începere a lucrărilor nu a fost emis. Bauerhof Agrobanat a trimis către primărie mai multe notificări. Societatea a cerut, printre altele, atât punerea la dispoziție a întregii documentații, inclusiv proiectul tehnic, emiterea ordinului de începere, dar și semnarea unui act adițional „pentru actualizarea prețului contractului”, potrivit OG 15 / 2021. Ar fi fost vorba despre o sumă de 2,9 milioane de lei, cu TVA.

„Administrația liberală a uitat să prelungească autorizația de construcție”

În ianuarie 2021, primarul Dominic Fritz spunea că „administrația liberală a uitat să prelungească autorizația de construcție. Vom putea demara lucrările numai după eliberarea unei noi autorizații (…) Dacă totul este în regulă, această autorizație se va obține cât de rapid și vom putea începe lucrările. (…) Direcția de Urbanism verifică dacă și cum se poate elibera această autorizație și apoi putem începe”. Discuția a avut loc într-un plen al CL, în urma unei interpelări a liberalului Adrian Lulciuc.

Firma cu sediul în Moșnița Nouă a depus și garanția de bună execuție, în valoarea de 2,06 milioane de lei. Într-una dintre notificările ajunse în acest an la PMT, administratorul societății transmitea că „va apela la instanțele judecătorești competente pentru soluționarea acestei dispute și acoperirea prejudiciului cauzat”.

Procesul trebuie mutat la altă instanță

Primăria ar prefera, de fapt, rezilierea de comun acord a contractului de execuție. Între timp însă, Bauerhof Agrobanat s-a adresat instanței, solicitând ca PMT să fie obligată să emită ordinul de începere a lucrărilor.

Primul termen al procesului a fost chiar vineri, 19 august. Cauza este de competența altei instanțe, au decis magistrații. „Admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Timişoara, invocată de pârât (adică de primărie – n.r.) prin întâmpinare. Declină competenţa de soluţionare a acţiunii civile formulate de reclamanta Bauerhof Agrobanat SRL, în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Timișoara, prin Primar, în favoarea Tribunalului Timiş – Secţia a II-a civilă. Fără cale de atac”, sună, pe scurt, soluția Judecătoriei Timișoara.

În aceste condiții, construirea acestui complex sportiv din Calea Lipovei pare tot mai departe de realitate. Un proces va dura luni bune până la obținerea unei sentințe definitive, iar rezilierea contractului ar însemna, evident, nerealizarea investiției. De ce nu se face e o întrebare care, momentan, nu are un răspuns cu justificări clare.

About Post Author