Transport public în Buziaș, Gătaia și Deta, cu bani din PNRR. Șase primării din Timiș primesc aproape 95 de milioane de lei

pnrr

sursa foto: Unsplash / Hobi Industri

Aproape 95 de milioane de lei vin, în Timiș, din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru transport în comun nepoluant. Cei mai mulți bani sunt pentru troleibuzele din Timișoara, dar primesc sume importante și alte localități. În unele va deveni funcțional în premieră transportul în comun.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat 62 de noi contracte de finanțare prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență. În total, este vorba despre 1,1 miliarde de lei.

Proiectele vizează, pe de o parte, înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziționarea de vehicule nepoluante, iar pe de altă parte, asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, cu puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

Din Timiș, primesc bani prin C10 – Fondul Local următoarele localități:

  • Buziaș – realizare transport public în Buziaș și zona periurbană – 4,6 milioane de lei
  • Deta – realizare transport public în Deta și zona periurbană – 3,8 milioane de lei
  • Gătaia – realizare transport public în Gătaia și zona periurbană – 5,9 milioane de lei
  • Giroc – achiziționarea unui microbuz nepoluant pentru nevoi comunitare
  • Lugoj – achiziționarea de autobuze electrice de 12 metri, în parteneriat cu UAT Coșteiu – 8,3 milioane de lei
  • Timișoara – achiziționarea de autobuze electrice – 3,05 milioane de lei, respectiv de troleibuze electrice – 67,5 milioane de lei

Primăriile trebuie să-și acopere din venituri proprii cota de TVA aferventă acestor proiecte.

„Vom cumpăra un autobuz și un microbuz din acești bani și vom realiza, de asemenea, 15 stații pentru călători. Am înființat în toamnă un serviciu de transport public, exact pentru a putea depune cerere de finanțare prin PNRR. Deci vom avea transport în comun în Deta, la finalizarea acestui proiect”, spune Petru Roman, primarul din Deta.

„Noi am făcut un parteneriat cu Nițchidorf și vom cumpăra trei microbuze electrice, pentru care vom realiza și stații de încărcare. Două rămân la noi și unul merge la Nițchidorf. Vom face trasee de transport public în această zonă”, ne-a declarat, la rândul lui, primarul Sorin Munteanu, de la Buziaș.

About Post Author