TM2021: „Un alt management” la asociație, dar și centru în subordinea PMT

tm2021

Un alt management la Asociația TM2021, care trebuie să se „recredibilizeze”, dar numai dacă se adoptă noul statut. Este ceea ce susține acum primarul Timișoarei. Unele proiecte pot fi derulate în continuare prin asociație, care are o „marjă de mișcare mai largă”. Nimic nu este clar încă.

Proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii e încă departe de a fi reașezat pe coordonate mai stabile, așa cum promitea primarul orașului. În plenul de miercuri urmează să fie înființat Centrul de Proiecte Culturale al PMT, după niște reguli pe care nu le cunosc nici măcar consilierii locali, care trebuie să le voteze, dar fără să fi văzut anexele proiectului. Între timp, la Asociația TM2021, lucrurile ar trebui să se aranjeze până la finele lunii. Adică, în 9 zile în care trebuie să se întrunească atât Consiliul Director, care e incomplet, cât și Adunarea Generală, care să aprobe noul statut.

Situația asociației ar trebui să fie rezolvată în 9 zile

În aceste zile, membrii asociației ar trebui să transmită idei pentru varianta de statut modificat de avocatul Cristian Clipa. „Nu ne raportăm la statutul vechi, ci la statutul propus de domnul profesor Clipa. Diferențele sunt așa de mari, încât nu mai are rost să ne raportăm la statutul vechi. Se vor discuta aceste sugestii și observații într-o ședință de consiliu director pe care o voi convoca eu, apoi vom face o adunare generală. Aș dori ca adunarea generală să aibă loc înainte de sfârșitul acestei luni, pentru a nu pleca în vacanță fără să avem problema aceasta a statutului rezolvată”, spune primarul.

Vă reamintim, consiliul director al TM2021 are lipsă patru membri care și-au dat demisia: fostul președinte Horațiu Rada, care a anunțat că pleacă în ultima AGA, Mihai Gafencu și Ion Caramitru, precum și reprezentantul Ministerului Culturii, care nu a mai fost numit din toamna trecută, dar care oricum nu are drept de vot.

„Proiectul TM2021 este oricum securizat”

Ce urmează? Primarul spune că, dacă statutul va fi votat în noua formă, care îi oferă prerogative sporite, „o parte din ceea ce avem de făcut în continuare în baza angajamentelor pe care le avem luate prin dosarul de candidatură pot fi și prin asociație”. În caz contrar, „proiectul oricum este securizat, el va fi implementat până în ultimul detaliu la nivelul acelei noi structuri – centrul de proiecte culturale și administrare a moștenirii capitalei culturale europene”.

Întrebat cum vor merge lucrurile mai departe la Asociația TM2021, mai ales în condițiile în care managementul actual a fost atât de criticat, edilul șef a dat un răspuns care lasă loc de interpretare. „Va fi un alt management (la asociație – n.r.). Voi avea grijă prin implicare personală să se întâmple lucrurile așa cum sunt așteptările timișorenilor, ca simpli cetățeni sau ca actanți culturali. Veți vedea, voi asigura asta prin implicare nemijlocită a mea”, a spus acesta.

Centrul se înființează oricum

Oricum, și dacă statutul TM2021 va fi modificat în sensul dorit de edilul șef, centrul din subordinea PMT va fi înființat. „Noi ne-am angajat să avem o structură care să administreze moștenirea ATCEE, și la nivel de infrastructură, și la nivel de toate dobândirile prin acest proiect de capitală culturală. Ele trebuie duse mai departe. Nu se va pune problema, pentru că noi nu mai dăm înapoi de la ce am hotărât, să se întâmple lucrurile altfel decât este stabilit acum.

Dar unele lucruri, nu vă pot spune acum, vom putea să le facem mai bine printr-o structură care este asociația, chiar dacă este una de utilitate publică. La nivelul unei asociații ai o marjă de mișcare mai largă decât la nivelul unei structuri publice, fie ea și creată pe o legislație mai permisivă, cum este cea dedicată așezămintelor culturale”, explică acesta.

Vă reamintim, Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene al Municipiului Timișoara va fi înființat prin HCL miercuri după-amiază. Cum va funcționa, ce organigramă și regulament de funcționare va avea, care vor fi salariile pentru cei șase angajați nu se știe. Executivul primăriei a considerat că acestea sunt detalii care nu trebuie să fie cunoscute până în pragul votului. Anexele proiectului nu au fost publicate pe site-ul PMT și nu au ajuns nici în „portofoliile” consilierilor locali.

About Post Author