Timișul are buget. PSD nu l-a votat, pentru că e făcut „fără simțul penibilului”

655 de milioane de lei. Acesta este bugetul de care dispune, în 2021, Consiliul Județean Timiș. Proiectul a fost aprobat luni, fără voturile PSD, social-democrații reclamând lipsa consultărilor pe buget. Suma se împarte aproape egal între funcționare și dezvoltare.

buget

La jumătatea lunii aprilie, CJ Timiș are, în sfârșit, buget pentru anul în curs. A trecut relativ repede, într-o ședință de plen începută, ca de obicei, cu întârziere. N-a trecut niciun amendament solicitat de PSD, deși fostul președinte al instituției, Călin Dobra, a făcut diverse propuneri legate de drumuri județene și intersecții. Curios, cele mai multe erau legate de comuna Dudeștii Noi, acolo unde a fost primar, până anul trecut, actualul șef al CJ, Alin Nica. Aura Danielescu, fost inspector școlar general, a cerut bugete mai mari pentru școlile speciale din Timișoara și Lugoj, dar tot fără succes.

Dobra a ținut să spună că grupul social-democrat nu a fost consultat în mod constructiv cu privire la acest buget și a anunțat că PSD nu votează proiectul. Acesta a trecut cu 28 voturi pentru și șapte abțineri.

Unde merg banii

Bugetul CJ este de 655 milioane de lei, din care aproximativ 338 milioane de lei pentru funcționare și 317 milioane pentru dezvoltare.

„La nivelul CJ, ponderea la nivelul PIB-ului județean a investițiilor bugetare este de 6,3%, un record absolut. Față de bugetul de anul trecut, cheltuielile de funcționare au scăzut cu 9%, iar investițiile au crescut cu 10%. Dacă ne uităm doar la execuție, adică ceea ce s-a executat din ce s-a previzionat pe anul trecut, vom vedea că pe partea de cheltuieli de dezvoltare avem mai mult decât o dublare a ceea ce s-a reușit să se realizeze anul trecut. Mai precis, o creștere a bugetului pe anul acesta cu 115% față de cât s-a executat efectiv anul trecut pe partea de dezvoltare”, a explicat, ulterior, președintele instituției, Alin Nica.

Potrivit acestuia, „prin proiectele cuprinse în buget sprijinim educația cu 50 milioane de lei, infrastructura și drumurile județene cu peste 138 milioane de lei, cultura cu 44 milioane, asistența socială cu 160 de milioane, sănătatea cu 24 milioane. Pe lista de investiții pentru sănătate sunt cuprinse obiective în valoare de 19,5 milioane de lei, din care 10,7 milioane pentru Spitalul Județean”.

Proiecte asumate

„Programul de investiții cuprinde sume pentru 21 proiecte cu finanțare din fonduri europene, opt proiecte cu finanțare guvernamentală pentru drumurile județene și realizare a două proiecte finanțate de la bugetul de stat, Centrul Speranța și bazinul didactic de înot de la Jimbolia”, a explicat, la rândul lui, administratorul public Marian Constantin Vasile. Iată o parte din investiții:

 • Modernizare DJ 691 Dumbrăvița – autostradă: lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu)-Centura Timişoara şi Centura – 21 milioane
 • Modernizare DJ 693 pentru interconectare la A1 și pod peste Mureș la Pecica – 9,5 milioane
 • Asfaltare DJ.682J Zorani – Groși – Bulza – 3,87 milioane
 • Modernizare DJ 572 Lucareț – limita cu jud. Arad – 3,19 milioane
 • Lărgirea la 4 benzi DJ 592 Timișoara – Moșnița Nouă – 33,5 milioane
 • Sporire capacitate de circulație DJ 609D: Centura ocolitoare Timișoara – Aeroport – 13,5 milioane
 • Asfaltare DJ 591C, sector DN 6 – Săcălaz – 10,5 milioane
 • Centru de colectare legume-fructe, comuna Tomnatic – 6 milioane de lei
 • Locuințe ANL la Giroc – utilități, proiectare, taxe avize, acorduri – 2,19 milioane
 • Reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni – 1,5 milioane (restul vine din fonduri norvegiene)
 • Maternitate lângă Spitalul Județean Timis – 5,6 milioane
 • Modernizare UPU Spitalul Județean – 3,05 milioane

„Fără simțul răspunderii și al penibilului”

„E un pic ciudat cum, odată ce nu mai ești la putere, te trezești că transparența e importantă, că dialogul e necesar. Acest lucru am dorit să-l scot în evidență, faptul că atunci când erau la guvernare, Călin Dobra și PSD nu considerau aceste elemente importante și tratau opoziția cu dispreț (…) Consultarea pe buget poate să fie rezonabilă când toți partenerii sunt loiali și corecți și doresc să facă din acest proiect unul de succes pentru administrația județeană și nu un subiect de imagine sau un mod de a te înfățișa mai corect decât ceilalți”, a explicat Alin Nica.

Citește și: Buget participativ de un milion de lei, în premieră, la CJ Timiș. Cine și cum poate depune proiecte

„Un buget făcut de oameni care nu au simțul răspunderii și nici al penibilului – asta este în câteva cuvinte bugetul pentru 2021 propus și aprobat de conducerea CJ Timiș. Grupul PSD din CJ Timiș s-a abținut de la vot din mai multe cauze. Actuala administrație este prima care pur și simplu persiflează votul timișenilor, cei care au acordat încrederea consilierilor județeni PSD la scrutinul din 2020. Grupul PSD nu a fost invitat la nicio discuție pe buget, singurii care au decis cum se alocă banii au fost PNL, USR-PLUS și ProRomânia”, i-a răspuns, într-o postare pe Facebook, Călin Dobra.

Bugetul, așa cum a fost el conceput de șefii CJ, poate fi consultat aici.