Buget participativ de un milion de lei, în premieră, la CJ Timiș. Cine și cum poate depune proiecte

Proiecte depuse de comunitate, pentru comunitate. După anumite reguli și pe anumite teme. CJ Tmiș propune în premieră, din acest an, un buget participativ. Suma este de un milion de lei.

PNL și PSD

foto: Arhivă

„CJ Timiș propune alocarea sumei de un milion de lei din buget pentru proiecte de dezvoltare depuse de persoane fizice sau juridice care au domiciliul / reședința / sediul social în județul Timiș, Cetățenii vor fi implicați într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local, asumându-şi un rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității”, scrie în referatul proiectului.

Propunerile pentru care pot fi depuse proiecte sunt: educație, servicii sociale, sănătate, cultură, sport, protecția mediului, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervațiilor naturale, podurile şi drumurile publice, turism, infrastructură de stimulare a economiei și afacerilor, infrastructură IT și de telecomunicații.

Cum se face

Suma propusă pentru acest an este de un milion de lei, iar valoarea maximă estimată este de 500.000 lei, inclusiv TVA. Fiecare persoană poate face o singură propunere de proiect pentru un domeniu. Toate formularele vor putea fi descărcate de aici, urmând să fie fie completate și trimise prin e-mail sau depuse la registratura CJ. O comisie a CJ va verifica dacă proiectele propuse respectă condițiile. Cele validate vor fi afișate pe același site.

Urmează votul. „Fiecare cetățean înscris în portalul bugetării participative poate alege un singur proiect. Pentru a evita votul multiplu, fiecare cetățean va putea vota un proiect / o singură dată prin intermediul platformei dedicate bugetării participative. Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la epuizarea sumei”, mai scrie în referat. După votarea bugetului, în următoarele săptămâni va fi anunțat un calendar pentru depunerea și, ulterior, selectarea proiectelor. Punerea în practică a acestora va începe în acest an.

Este pentru prima dată când CJ Timiș are buget participativ. Primăria Timișoara va propune pentru prima dată același lucru de anul viitor, spunea, zilele trecute, Dominic Fritz. Fostul edil Nicolae Robu nu a vrut niciodată o astfel de procedură, susținând că proiectele pe care le propune administrația sa sunt oricum cele de care are nevoie comunitatea.

About Post Author