CJ Timiș dă drumul la bugetul participativ. Cum poți depune proiecte

Aveți idei despre cum s-ar putea îmbunătăți viața în localitatea voastră? Puteți face propuneri către CJ Timiș, iar ideile cele mai bune vor fi puse în practică. Bugetul participativ, un proiect-pilot în premieră, pune la dispoziția cetățenilor un milion de lei.

impozite

foto: Arhivă

Idei venite din partea cetățenilor, validate prin votul comunității, vor fi finanțate și implementate de CJ Timiș. Instituția a pregătit pentru asta un buget participativ de un milion de lei.

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: educație; servicii sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială; sănătate; cultură; sport; protecția mediului; conservare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice și rezervațiilor naturale; podurile și drumurile publice; turism; infrastructură de stimulare a economiei și afacerilor; infrastructură IT și de telecomunicații.

Fiecare persoană, fizică sau juridică, poate formula o singură propunere. Până în 25 mai, aceste propuneri pot fi înscrise online, toate informațiile fiind disponibile pe platforma web creată special pentru bugetul participativ.

Administratorul public Marian Constantin Vasile, inițiator al bugetului participativ, susține că o astfel de inițiativă îi responsabilizează pe oameni. „Bugetul participativ, primul din istoria CJ, e un semnal că, în Timiș, decizia este centrată pe cetățean. Procesul administrativ nu va mai fi opac, ci va avea la bază interesul și dorința oamenilor, va include mereu feedback-ul beneficiarilor finali. Este suma de un milion de lei prea mică pentru un buget participativ? Noi credem că nu. Vorbim despre un proiect-pilot, care cu siguranță se va implementa și în următorii ani. Vom învăța din experiența anului 2021, iar putem aloca mai mulți bani, dacă va fi necesar”, spune Vasile.

Proiectele eligibile vor intra în procesul de votare, pe aceeași platformă. Cele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, până la epuizarea sumei prevăzute.

About Post Author