7 iulie 2020

Țara Morilor de Apă: în 2020, asociația Acasă în Banat vrea să repare cinci mori de apă

mori de apă

Proiectul Țara Morilor de Apă, început anul trecut de Asociația Acasă în Banat, continuă. Planul pentru 2020 include intervenții la cinci mori de apă, aflate în zone cu potențial turistic, dar și în localități în acestea vor putea fi folosite apoi de comunitate.

Proiectul Țara Morilor de Apă a plecat la drum în 2019. Voluntarii asociației Acasă în Banat au muncit timp de mai multe săptămâni. Ei au reușit să inventarieze 243 de mori de apă, să le fotografieze și apoi să elaboreze un ghid al morilor de apă din Caraș Severin.

În 2020, proiectul continuă cu punerea în valoare a acestor monumente de tehnică populară. Prima intervenție a avut loc sâmbătă, 29 februarie. Peste 40 de oameni, localnici din Sasca Montană, dar și voluntari din Timiș, Caraș-Severin, Olanda și SUA au renovat împreună moara din lemn din localitate.

Cinci intervenții în 2020

„Ne dorim să intervenim la cinci mori de apă. Vom alege zone cu potențial turistic și localități unde vom găsi deschidere ca aceste mori să mai fie folosite după aceea de către comunitățile locale. Morile de apă au un farmec aparte, dar ele nu sunt doar mostre ale tehnicii populare bănățene, ci pot deveni atracții turistice și chiar surse de venit pentru proprietari, care ar putea vinde făina de grâu sau de mălai și diferite produse tradiționale”, explică Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În perioada 4-22 martie, la Centrul Multifuncțional Bastion al CJ Timiș este deschisă expoziția „Țara Morilor de Apă”. Aici găsiți explicații pentru fiecare zonă etnografică din Caraș-Severin, detalii legate de numărul de mori de apă descoperite, starea de conservare și de funcționalitate a acestora. Ghidul Morilor de apă este disponibil la expoziție, dar și pe site-ul www.taramorilordeapa.ro. Fondurile strânse vor fi direcționate către renovarea morilor de apă.

Asociația Acasă în Banat este membră a International Molinological Society, cea mai importantă asociație dedicată morilor din întreaga lume. Aceasta este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: