Morile de apă: comoara aproape uitată a Banatului de Munte / FOTO+VIDEO

rudăria

Patru luni de muncă, aproape 10.000 de kilometri parcurși și-un proiect cu adevărat minunat. Asociația Acasă în Banat a inventariat morile de apă din Caraș-Severin, care deține un patrimoniu extrem de prețios.

Timp de 16 săptămâni, voluntarii Asociației Acasă în Banat au bătut județul Caraș-Severin, în căutarea morilor de apă. Au ajuns în peste 100 de localități și au mers aproape 10.000 km. Rezultatul a meritat însă: au fost identificate, fotografiate și cartografiate 243 de mori de apă. O parte dintre ele sunt încă funcționale, în timp ce altele aproape că au dispărut, și fizic, și din memoria colectivă.

Cândva erau aproape 600

„În urmă cu 60 de ani, în Banat existau peste 600 de mori de apă. Acum, 60% din morile de apă sunt dispărute. Este un adevărat miracol că, la finele anului 2019, prin proiectul «Țara Morilor de Apă» am reușit să identificăm 243 de mori. 82 sunt încă folosite în mod regulat, iar 47 sunt în stare bună de conservare, dar sunt oprite din diferite cauze, cea mai frecventă fiind lipsa apei. 113 dintre morile vizitate sunt în diferite stadii de degradare, mergând până la ruinarea aproape completă”, spune Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Proiectul a fost o provocare. Echipele de voluntari care au mers în teren s-au confruntat de multe ori cu o problemă ciudată: neștiința localnicilor. Practic, morile de apă nefuncționale au fost uitate, iar oamenii și le-au șters din memorie. Cu ajutorul unor pasionați care doresc să păstreze identitatea și istoria locului însă, voluntarii au ajuns în colțuri îndepărtate ale județului Caraș-Severin, în zone unde nimeni nu știa că ar mai exista o moară de apă.

Urmează repararea unora dintre mori

„Proiectul echipei Acasă în Banat a avut girul Consiliului Județean Caraș-Severin tocmai pentru că susținem acest gen de inițiative prin care sunt readuse în atenția cărășenilor, și nu numai a lor, valori reale ale Banatului de Munte. Vom sprijini și în continuare proiectele ce au în vedere valorificarea patrimoniului județului nostru”, a declarat, la rândul lui, Ilie Iova, directorul de cabinet al președintelui CJ Caraș-Severin.

Ce urmează? Ceva și mai îndrăzneț. „Vrem să reparăm și să repunem în funcțiune câteva dintre aceste mori de apă. Vom contribui astfel la un proces de durată de conservare, reparare și valorificare a lor în scop economic, dar și turistic”, a mai spus Radu Trifan. Asociația Acasă în Banat are în publicare un Ghid al Morilor de Apă, iar toate datele despre mori vor fi disponibile și online.

About Post Author