Tabăra de containere de la Pădurea Verde, casă pentru oamenii străzii. Ajută spitalele până la sfârșitul anului

containere

Cele 20 de containere ale primăriei, amplasate la Pădurea Verde, vor deveni, cel puțin până la sfârșitul anului, casă pentru oamenii străzii. E o măsură de prevenție în cazul pandemiei de coronavirus.

Cele 20 de containere de locuit cumpărate de Primăria Timișoara funcționează drept spații de carantină de la finele lunii martie. Primele opt au fost cumpărate în 2018, de Direcția de Asistență Socială a PMT, iar celelalte au fost achiziționate în acest an. Fiecare container este dotat cu toaletă, duș și chiuvetă, fiind racordat la utilități.

După relaxarea măsurilor impuse de pandemie, carantina instiuționalizată nu mai este acum obligatorie. Containerele amplasate în zona Pădurea Verde vor rămâne însă în „lupta” contra coronavirsului. Pe ordinea de zi a viitorului plen va fi supus la vot un proiect privind „menținerea pe poziție a celor 20 de containere sociale în vederea continuării activității sociale pentru persoanele fără adăpost”. Măsura este necesară „ținând cont de priorităţile de siguranţă a cetăţenilor, având în vedere faptul că migraţia persoanelor fără adăpost în comunitate duce la periclitarea siguranţei medicale a cetăţenilor, aceştia fiind vectori importanţi de transmitere a infectării cu COVID 19”.

Containerele vor degreva spitalele

Practic, în containere vor fi cazate persoane fără adăpost, care ar putea fi, la un moment, suspecte de infectare cu coronavirus. „Schimbări preconizate şi rezultate aşteptate sunt degrevarea celor două spitale (Municipal și Județean – n.r.) de persoanele fără adăpost, dispariţia persoanelor fără adăpost din stradă – diminuarea riscului de infectare a acestora cu COVID19 şi răspândire a bolii la persoanele din comunitate; persoanele fără adăpost fiind testate şi cazate în cele 20 de containere sociale, astfel nu se vor consuma un număr mare de teste pentru aceeaşi persoană care dacă ar fi în stradă ar ajunge de nenumărate ori la Serviciul triaj al celor 2 spitale”, sună textul proiectului.

Persoane fără adăpost ar urma să beneficieze de cazare, „igienizare/echipare”, trei mese pe zi și „servicii medicale (zilnic la sediul adapostului se va prezenta un cadru medical pentru a verifica dacă sunt persoane care prezintă probleme de sănătate)”. Containerele ar urma să fie folosite în acest scop până la 31 decembrie 2020.