UPDATE. Strategia de smart city a PMT, făcută de o firmă cu 0 angajați și 0 cifră de afaceri

O firmă cu zero angajați, înființată în urmă cu șapte ani, va face strategia de smart city și transformare digitală pentru primărie. Municipalitatea i-a atribuit contractul prin cumpărare directă și va plăti în jur de 20.000 de euro.

smart city

În 19 iulie, Primăria Timișoara și Luminspino SRL au semnat contractul pentru „servicii de consultanță pentru facilitarea elaborării strategiei de smart city și transformare digitală a Municipiului Timișoara”. Documentul a fost publicat luni pe site-ul PMT, dar marți dimineață dispăruse. Municipalitatea a anunțat că vrea să achiziționeze aceste servicii undeva în iunie, procedura aleasă fiind cumpărare directă.

Suma maximă oferită era de 100.000 lei, fără TVA, iar firma selectată a decis că poate presta serviciul exact în acești bani. Luminspino SRL s-a înființat în 2014, având ca obiect de activitate este „cercetare – dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”. Conform datelor disponibile pe internet, firma nu a avut niciun angajat de la înființare încoace, iar cifra de afaceri a fost mereu 0.

Contractul încheiat cu PMT se referă la „servicii de consultanță în cercetare pentru facilitarea elaborării strategiei de smartcity și transformare digitală”. „Această strategie identifică nevoile de tehnologie pentru diverse proiecte de dezvoltare ale Municipiului Timișoara, le cuantifică prin indicatori de rezultat și performanță, care trebuie atinși prin implementarea planului de acțiune care rezultă din strategie”, scrie în documentația de atribuire.

La această strategie vor lucra un coordonator responsabil din primărie de această strategie, un grup de coordonare tehnică (steering group) format din experți care vor contribui la această strategie ca voluntari și un facilitator de proces, respectiv consultantul căruia i-a fost atribuit contractul. Firma Luminspino va redacta strategia, care trebuie validată de voluntarii „tehnici” pe care i-a selectat primăria.

UPDATE: Firma doar „facilitează”

Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că Luminspino SRL nu face, de fapt, strategia de smart city a orașului. Firma se ocupă doar de „facilitarea” acestuia.

„Firma Luminspino SRL nu elaborează singură strategia de Smart City a Timișoarei – elaborarea acesteia este un proces participativ, pe care câștigătorul achiziției îl facilitează. Concret, este vorba de un expert în facilitarea de procese de elaborare de strategii care are o firmă proprie și a câștigat în condițiile legii achiziția lansată de Primăria Timișoara deoarece a venit cu oferta cea mai bună, nu doar din punct de vedere financiar, ci și la nivel de calitate tehnică a conținutului”, ne-a transmis PMT. Potrivit aceleiași surse, „strategia de smart city implică efortul colaborativ al unui grup de experți din comunitatea locală, proces mediat și facilitat de către expertul mai sus menționat”.

„Echipa de proiect va fi formată dintr-un reprezentant al primăriei, împreună cu un grup de experți voluntari din comunitate și acest consultant extern (…) Prin acest proces colaborativ se vor stabili pașii necesari pentru elaborarea strategiei și pentru îndeplinirea obiectivelor de Smart City ale orașului până în 2027. Strategia este precondiția pentru accesarea fondurilor europene pentru digitalizare și proiecte de smart city de către Primăria Timișoara”, mai spun cei de la primărie.