Start la Tim Cultura. Nu e pentru rugi, ci pentru evenimente care să aducă turiști

S-a deschis programul Tim Cultura, prin care proiectele culturale pot obține finanțare de la consiliul județean. E disponibil aproape un milion de euro și sunt încurajate, spun cei de la CJ, evenimentele care pot atrage turiști. Cei care ale căror proiecte nu sunt în mediul rural au din start punctaj mai mic.

Tim cultura

Programul de finanțare nerambursabilă Tim Cultura poate fi vizualizat pe pagina dedicată. Aici se găsesc informații legate de tipul de evenimente care sunt eligibile, ghidul pe baza căruia trebuie întocmite proiectele și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

Autoritățile județene susțin că sunt prioritare la finanțare evenimentele culturale de calitate, și nu cele care „duc” în zona kitsch-ului. Pot fi înscrise proiecte care promovează dansul, teatrul, muzica, tradițiile, muzica și dansul popular, artele vizuale, filmul, pictura sau educația culturală. Proiectele care vor fi finanțate sunt împărțite în trei categorii: acțiune culturală, proiecte culturale și programe culturale. Finanțările maxime sunt cuprinse între 30.000 și 300.000 lei, în funcție de categorie, cu o cotă de contribuție proprie între 10 și 30%.

Se punctează pe diferite categorii și, dacă proiectul propus nu se desfășoară în mediul rural, el poate aduna, din start, cel mult 80 de puncte din 100 posibile. Când s-a votat în plen regulamentul de finanțare, criteriul legat de câte ediții anterioare are proiectul a fost puțin modificat. Organizatorii trebuie să explice, în principiu, dacă acțiunea lor are potențial de creștere și este racordată la strategia culturală a CJ

Cultura aduce turiști

Cei de la CJ spun în continuare că nu e vorba de rugi, ci de proiecte care pot ridica viața culturală în comunitățile mici.

„Suntem convinși că există o complementaritate între cultură și turism. Tocmai de aceea, această complementaritate trebuie să integreze cât mai bine sectorul cultural și oportunitățile de a dezvolta sectorul turistic. Îmi pare rău că, atunci când discutăm despre cultură în zona rurală sau a orașelor mici, automat ne duce gândul la activități care nu implică o componentă culturală specifică. Noi exact asta căutăm. Vă dau un exemplu: concertul din peștera de la Românești. Astfel de evenimente vor aduce turiști”, afirmă Alexandru Avram, directorul Direcției de strategii, diplomație, comunicare și cultură a CJ Timiș.

Proiectele pentru Tim Cultura pot fi depuse la Registratura CJ Timiș până în 9 iulie, ora12. Selecția acestora va avea loc în 16 iulie, la ora 10.