Proiecte la sat și cu vechime. Ruga, punctaj maxim pentru cultură, la CJ Timiș

CJ Timiș se pregătește să dea drumul finanțărilor pentru proiectele culturale pe anul 2021. Regulile vor fi aprobate în viitorul plen. Dacă nu se desfășoară în mediul rural, proiectele propuse au din start 20 de puncte în minus la evaluare.

ministerul culturii

E aproape jumătatea anului și operatorii culturali din Timiș încă nu știu câți bani pot primi pentru proiectele lor. Nici Primăria Timișoara, nici CJ nu au dat drumul apelurilor de finanțare. La PMT, banii vor fi alocați prin centrul de proiecte care, momentan, nu are decât director și niciun angajat. Primarul Dominic Fritz spunea, săptămâna trecută, că e „chestiune de zile” până va fi lansat apelul de proiecte. Angajați încă se caută și va fi organizat din nou un concurs, după ce la primul nu s-a prezentat nimeni. Până atunci, vor fi detașați un jurist și un contabil, personal contractual, probabil de la una din instituțiile din subordinea PMT.

CJ Timiș trebuie să aprobe Ghidul de eligibilitate pentru finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cultural-artistice și de tineret. Acesta apare pe ordinea de zi a plenului de miercuri, 26 mai. Pot fi finanțate proiecte din următoarele domenii:

  • Artele spectacolului (teatru, dans, muzică, etc.)
  • Patrimoniu cultural (documentarea/cercetarea patrimoniului cultural mobil și imobil, tradiții, obiceiuri, muzică și dansuri populare, meșteșuguri tradiționale, artă culinară etc.)
  • Arte vizuale
  • Educație culturală (mediere culturală, intervenție culturală, rezidență de cercetare / creație)
  • Proiecte editoriale și literare
  • Fonduri de mobilitate
  • Formare profesională
  • Educație, educație în sănătate și mediu, incluziune socială

Condiții de finanțare

Vor fi două sesiuni de finanțare la care un beneficiar poate solicita maximum trei finanțări. Excepția este capitolul distinct dedicat Capitalei Culturale. Proiectele care vor fi finanțate sunt împărțite în trei categorii: acțiune culturală, proiecte culturale și programe culturale. Finanțările maxime sunt cuprinse între 30.000 și 300.000 lei, în funcție de categorie, cu o cotă de contribuție proprie între 10 și 30%.

Un proiect poate obține la evaluare maximum 100 de puncte, pe baza următoarelor condiții:

  • gradul de oportunitate al proiectului privind dezvoltarea unei vieți cultural – educative diversificate – 10 p
  • calitatea artistică și originalitatea proiectului – 10 p
  • capacitatea financiară și operațională – 10 p
  • metodologie – 10 p
  • gradul de impact al proiectului – 10 p
  • proiect derulat în mediul rural – 20 p
  • gradul de cofinanțare al proiectului – 25 p
  • continuitatea acțiunii – 5 p

„Pentru a fi selectată în vederea finanțării, o propunere trebuie să întrunească un punctaj total de minimum 60 de puncte”, scrie în ghidul propus spre vot consilierilor locali.

Dacă proiectul propus nu se desfășoară în mediul rural, el poate aduna, din start, cel mult 80 de puncte. Dacă e și la prima ediție, totalul scade la 75. Rău-voitorii ar putea spune chiar că astfel de condiții favorizează… mult discutatele rugi. Ele sunt organizate în mediul rural și au și vechimea necesară pentru a lua maximum de puncte la acea condiție.

Există și un fond de urgență

Există, de asemenea, finanțarea pe fondul de urgență al CJ Timiș. Proiectele depuse pe acest fond „nu se supun restricției numerice de trei proiecte depuse per an bugetar de către un solicitant”. Ele devin eligibile pentru o astfel de formă de finanțare dacă au „caracter urgent, în sensul prejudicierii imaginii județului Timiș / CJ Timiș”. Banii se acordă prin atribuire directă, pe bază de adresă de înaintare și toate documentele prevăzute în dosarul de participare.

Ofertele – atât cele pentru programul general, cât și cele pentru fondul de urgență – vor fi jurizate de aceeași comisie de evaluare și selecție, stabilită anual prin dispoziția președintelui CJ. Ea este alcătuită dintr-un număr impar de membri, reprezentanți ai CJ și specialiști cu o experiență de minimum trei ani de practică în domeniul culturii, din județul Timiș. Aceștia din urmă trebuie să fie mai mulți decât reprezentanții autorității finanțatoare.

About Post Author