Sistem de securitate de 25 de milioane de euro, la aeroport. A pornit licitația

securitate

Terminalul de sosiri externe al AIT

În jur de 121 milioane de lei ar trebui să coste noul sistem de securitate al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara. Banii vin, în cea mai mare parte, din fonduri europene, iar suma acoperă și proiectarea, și execuția. La finele lui 2023 ar putea fi gata cel mai devreme.

Aeroportul Internațional Timișoara va avea un sistem de securitate de secol XXI. Asta, dacă licitația pentru „Servicii de elaborare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, asigurarea serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții «Sistem integrat de securitate aeroportuară» (SISA)” se va încheia cu succes. Procedura a fost lansată în weekend, iar ofertele sunt așteptate până în 19 septembrie.

Suma maximă oferită este de cel mult 121,5 milioane de lei, cu TVA. Finanțarea este asigurată din Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), surse proprii ale AIT și de la bugetul de stat. Cam 1,2 milioane de lei costă efectiv proiectul tehnic, iar peste 32 milioane de lei sunt doar echipamentele tehnice. Cea mai mare parte a banilor, adică peste 47 de milioane de lei, este pentru „cheltuieli pentru obținerea şi amenajarea terenului”.

Durata contractului este de 12 luni, din care trei pentru proiectare. Sistemul va include camere care vor oferi imagini din zonele publice ale aeroportului, inclusiv zonele de operațiuni aeriene. Vor fi modernizate punctele de acces și va fi instalat un sistem de monitorizare a autovehiculelor care vin la aeroport.

La AIT este în lucru și noul terminal de plecări curse externe. Asocierea SC Concelex SRL (lider de asociere) – SC Concelex Engineering SRL – SC Convcrete&Design Solution SRL – SC Metroul SA va primi 106 milioane de lei pentru această lucrare. Termenul limită de finalizare este 31 decembrie 2023.

About Post Author