Sistem de securitate modern, cu gard inteligent și camere video, la aeroport

Sistem de securitate

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” va avea un sistem integrat de securitate aeroportuară (SISA) modern. Ministrul Transporturilor și directorul AIT au semnat contractul de finanțare. Licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție este în desfășurare.

„Am semnat contractul pentru finanțarea unor dotări care vor spori nivelul siguranță al Aeroportului Internațional «Traian Vuia». Este al patrulea contract pentru finanțarea acestui aeroport semnat în 2022, astfel încât AIT să poată oferi condiții de siguranță și confort la standarde europene”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Investiția vizează drumul perimetral de securitate și împrejmuirea aeroportului, modernizarea sistemului de supraveghere video a zonelor publice exterioare si interioare, a zonelor de operațiuni aeriene, dar și a celor de securitate cu acces restricționat.

„Sunt prevăzute un sistem integrat de securitate, un gard perimetral de 12 km, un drum de 8 km și modernizarea punctelor de control acces. Sunt prevăzute, de asemenea, o substație PSI și un dispecerat de centralizare a datelor de securitate aeroportuară. Gardul va fi unul inteligent. Indiferent cine îl atinge, camerele se indreapta automat spre acel loc”, a explicat, la rândul lui, Daniel Stamatovici, directorul AIT.

Valoarea estimată a contractului este de 102,13 milioane de lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), din surse proprii și de la bugetul de stat.

Licitația pentru execuție și proiectare a fost lansată în luna august, iar ofertele pot fi depuse până în 30 septembrie. Firma care va fi desemnată câștigătoare va trebui să termine lucrare în 12 luni, din care trei, proiectare.

About Post Author