Robu, despre situația de la „Victor Babeș”: Nu putem tolera ca unii medici din alte orașe să stea relaxați, la băut

Nu se poate ca medicii de la Timișoara să muncească până la epuizare, iar cei din alte părți să stea „la băut”. Primarul Nicolae Robu susține totuși că decizia de a solicita ca la „Victor Babeș” să nu mai fie trimiși pacienți din alte județe trebuie să fie una exclusiv medicală.
Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a trimis, joi, o scrisoare către Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică, solicitând să nu mai fie trimiși la Timișoara pacienți infectați cu noul coronavirus din județele din vestul țării. Cei de la „Babeș” spun că „planul alb” poate funcționa în fiecare reședință de județ și că pacienții ar trebui să fie tratați pe plan local.
E o decizie strict medicală
Primarul Nicolae Robu susține că o astfel de decizie poate fi luată doar pe motive medicale și că medicii de la „Babeș” știu cel mai bine ce trebuie făcut. „Nu pot eu să mă implic într-o astfel de decizie. Eu pot să-i înțeleg pe medicii din spitalul «Victor Babeș», pe liderii spitalului. Le-am spus că nu mă pot implica într-o astfel de decizie care este una medicală. Dânșii îmi explică: «spitalul deja se saturează». Ajunge la capacitatea sa maximă cu numărul de pacienți și, evident, când ajungi la limită să alegi între a te ocupa de pacienți din județul tău – spitalul, atenție, nu este nici măcar județean, este spitalul municipiului Timișoara, finanțat de PMT, să fie limpede – și a te ocupa de alții, din altă parte, cum iei decizia? Sigur că ea nu poate fi luată simplu, administrativ”, explică edilul șef.
Explicația lui Robu
Potrivit acestuia, e posibil să apară, în viitor, și situații în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între un bolnav „să zicem de-al tău” care nu pățește nimic grav și „unul din altă parte care moare dacă nu te ocupi de el într-un anumit moment”. Aici decizia se va lua evident în funcție de gravitatea situației medicale. Problema, spune Robu, este însă alta. „Dar să mai tolerăm noi – și aici vreau să fiu cât de poate de clar și de vehement – să tolerăm ca în timp ce aici medicii Timișoarei trag până la epuizare să se ocupe de bolnavi de peste tot, am avut din Iași, din Cluj, din Suceva, din toată țara, omologii lor din nu mai știu pe unde, Deva, Hunedoara, nu mai știu, să stea la băut, relaxați, fără nicio grijă? E normal așa ceva? Nu!
Fiecare medic trebuie să fie responsabil la locul lui (…) Sunt cazuri care pot să fie tratate în reședințele județelor din jurul Timișoarei. Atunci e păcat ca acești pacienți care pot fi tratați în județele lor să ocupe locuri în spitalul nostru și timp al medicilor noștri și să nu avem noi locuri pentru cetățenii noștri”, a detaliat primarul Timșioarei.