Restricțiile pentru bicicliști ar putea fi ridicate în centrul Timișoarei. Se votează în CL

bicicliști

Arhivă, str. Mărășești

Dacă proiectul depus în urmă cu șapte luni la primărie trece de plen, în centrul Timișoarei nu vor mai fi restricții pentru bicicliști. Undeva în august a fost făcută a avut loc și o discuție cu reprezentanți ai comunității pe două roți.

Eliminăm amenzile abuzive pentru cei care circulă pe două roți prin centrul Timișoarei (…) Fostul primar și administrația liberală au adoptat două Hotărâri de Consiliu Local (HCL) absurde, care prevăd amenzi mari (peste cele din Codul Rutier!) pentru folosirea oricăror mijloace de locomoție nemotorizată în zona centrală. În baza acestor Hotărâri, sute de timișoreni au fost amendați în ultimii ani”, anunța, la jumătatea lunii martie, USR Timiș.

Restricțiile pentru bicicliști au fost introduse în toamna lui 2015, când Comisia de circulație din PMT a interzis pedalatul în zona Cetate. În vara lui 2017 au fost interzise în centrul orașului și rolele, trotinetele și hoverboardurile. De această dată a fost modificată HCL-ul 371/2007, privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Municipiului Timișoara.

Limitări pentru bicicliști pentru zonele aglomerate

Inițiatorii proiectului anunțat USR erau Ana Munteanu, Ovidiu Merean și Dan Reșitnec, care încă era consilier local la acea vreme. Propunerea a revenit în actualitate în august, când tot de la USR Timiș a venit mesajul că proiectul poate fi citit pe site-ul PMT și a fost organizată și o discuție, în urma căreia s-au făcut unele propuneri.

Printre acestea, viteză limitată la cel mult 10 km / h prin centru, dar și limitarea accesului în zonele aglomerate (Piața Operei și străzile Alba-Iulia, Vasile Alecsandri, Florimund de Mercy, precum și bucata din str. Eugeniu de Savoya delimitată de aceste două străzi din urmă) seara (orele 18-22), în perioada mai – septembrie.

Comisia de circulație va decide, probabil, regulile

Proiectul e din martie pe site-ul PMT, dar trebuia să fii clarvăzător ca să știi asta. El apare acum și pe ordinea de zi a plenului CL programat marți, 26 octombrie. Potrivit acestuia, consilierii locali trebuie să revoce HCL 428/2013, prin care „se interzice circulaţia pe biciclete în Piaţa Victoriei şi strada Alba Iulia din Municipiul Timişoara în perioada 01.05 – 31.10 a fiecărui an, în intervalul orar 18 – 22, fără avizul Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara”, dar și o hotărâre de consiliu local din 2017 care interzicea pedalatul pe alte străzi din Cetate.

Potrivit celor de PMT, Codul Rutier reglementează oricum situația: „Prin adoptarea hotărârii se urmărește respectarea principiului legalității și evitarea paralelismelor legislative, în condițiile în care zona centrală a Municipiului Timișoara, respectiv Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Unirii, str. Alba‐Iulia, str. Vasile Alecsandri, str. Mărășești (pe tronsonul cuprins între str. Gheorghe Lazăr și str. Gheorghe Dima) str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazăr (pe tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. Florimund Mercy, str. Enrico Caruso, str. General Praporgescu este destinată circulației pietonale, fiind reglementate restricții de circulație a vehiculelor”.

Viitoarele restricții de viteză, precum și deciziile legate de limitarea accesului în zonele aglomerate urmează să fie luate de Comisia de circulație din PMT.

About Post Author