Proiectul de peste 300.000 de euro pentru Piața Traian merge la Cluj

fabric

foto: Arhivă

S-a terminat foarte repede, cu tot cu contestația depusă. Primăria Timișoara va atribui contractul de proiectare pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian”, către o asociere de firme condusă de Planwerk Arhitectura și Urbanism. Documentația trebuie finalizată, teoretic, până la 31 decembrie.

Primăria Timișoara a scos la licitație, în toamna trecută, „serviciile de proiectare și asistență tehnică în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție «Regenerare urbană – Zona Piața Traian»”. Au fost două oferte: de la asocierile Planwerk Arhitectura și Urbanism – Consipro – Melnytopo SRL – Studio de Peisaj Ana Horhat SRL – Prodeco Arhitectura și Inginerie – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, respectiv Fabrica de Proiecte – Cadro Lanscape Studio SRL – Atelier Lile SRL – Cunnane Stratton Reynolds – Sc GG Tehnic Proiect SRL – Smart House Color SRL.

Suma maximă oferită era de 1,6 milioane de lei, cu un termen „de 10 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022”. După evaluarea ofertelor a fost declarată câștigătoare prima asociere, iar cea de-a doua a făcut contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Costă peste 300.000 de euro

CNSC a analizat foarte repede documentele și a decis să respingă contestația. În aceste condiții, PMT va atribui contractul către asocierea condusă de firma clujeană Planwerk. Prețul pe care îl va plăti este de 1,52 milioane de lei, cu TVA, mai puțin decât suma maximă pe care era dispusă s-o plătească.

Zona de intervenție include bd. 3 August 1919, Piața Acad. Corneliu Mikloși, str. Caragiale, str. Mezincescu, spl. Coloniei, Piața Roosevelt / Piața Romanilor, Piața Traian, Piața Petru Rareș, str. Dacilor, str. Mercur / Zăvoi, str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Costache Negruzzi, str. Mareșal Joffre / Ion Mihalache, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Cantacuzino. În total, este vorba despre 8.250 mp de infrastructură verde și aproape 43.000 mp de „spațiu deschis creat sau reabilitat”.

Banii de execuție, din fonduri europene, cândva

Despre reamenajarea zonei Fabric se vorbește de mai mulți ani, ideea nefiind nouă. La finalul lucrărilor, aici va fi creat „un loc de recreere și relaxare pentru cetățeni, cu mai multe scuaruri, spații publice, culturale, verzi, pietonale și pentru biciclete”; după cum transmit reprezentanții PMT.

Proiectarea este finanțată parțial prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020. Execuția propriu-zisă va fi finanțată prin Programul Operațional 2021-2027, după ce proiectul pe care îl va depunde primăria va fi aprobat.

Primăria Timișoara mai are un contract cu Planwerk, încheiat în urmă cu peste 11 ani. Acesta are ca obiect noul Plan Urbanistic General al Timișoarei. Din asocierea condusă de Planwerk făceau parte Vitamin Arhitects, din Timișoara, și IHS România, din București. Unul dintre fondatorii Vitamin Arhitects este Rudolf Graef, consilier personal al primarului Dominic Fritz. PUG-ul nu este gata încă, dar se lucrează la el, în această perioadă fiind necesară obținerea mai multor avize. Vechiul PUG a fost prelungit, cu acordul Ministerului Dezvoltării, până în 2023.

About Post Author