Primii 10 pacienți internați la Spitalul Covid de pe Stadionul CFR. E încă nevoie de medici / FOTO

covid

Spitalul Covid de pe Stadionul CFR este funcțional, după trei luni de la instalare. Sunt 10 pacienți internați, cu forme ușoare de infecție cu SARS-COV-2. Au vârste cuprinse între 20 și 60 de ani și sunt toți din Timiș. Spitalul poate trata 50 de oameni, însă trebuie completată echipa medicală.

Sistemul medical modular de izolare și tratament (SMMIT) funcționează ca secție externă de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”. Instalat încă din luna aprilie, spitalul mobil de pe Stadionul CFR are acum primii pacienți. „Avem internați zece pacienți cu forme ușoare, fără condiții medicale deosebite, a căror stare este stabilă. Putem asigura asistență medicală pentru un maxim de 50 de pacienți, Capacitatea secției ATI este de patru paturi și este destinată pacienților a căror stare se deteriorează pe timpul internării, până la momentul externării într-o secție ATI dintr-un spital Covid-19”, explică lt. medic Andra Pogonaru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar Timișoara. Sunt, de fapt, 6 saloane a câte 8 paturi. Există de asemenea, zone de staționar și de triaj medical. Primii pacienți internați au între 20 și 60 de ani, sunt din Timiș, și, spune lt. medic Andra Podgoreanu, au fost surprinși de condițiile pe care le-au găsit aici.

E deficit de personal

Spitalul mobil are și un laborator Real Time PCR, care poate face zilnic 40 de teste de coronavirus. Problema, în acest moment, este lipsa personalului. „Medicii lucrează în ture. Avem un medic de boli infecțioase sau medicină internă, un medic de ATI și un medic de laborator. Sunt cadre medicale angajate la Spitalul Militar, dar și persoane care au fost angajate pe o perioadă determinată de șase luni, pe sprijin epidemiologic. Suntem cu deficit de personal în acest moment”, mai spune Podgoreanu. Pe lângă medici, sunt și 4-5 asistente pe tură.

Există, de asemenea, și o zonă de izolare. Ea poate găzdui, în acest moment, tot din cauza deficitului de personal, doar zece pacienți. În total, dacă ar fi destui medici, ar putea fi 30 de locuri la izolare. Pacientul trebuie să stea singur în cort.

Gură de oxigen pentru spitalele „clasice”

Deschiderea spitalului de pe stadion, care a stat închis timp de trei luni, a fost necesară, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus în Timiș. În ultima săptămână au fost peste 200 de noi pacienți. „Capacitatea spitalelor destinate tratării pacienților Covid-19 este aproape de maxim. De aceea a fost nevoie să operaționalizăm acest spital-suport. Asta nu înseamnă că nu se poate mări capacitatea de tratare în spitalele din Timișoara. Spitalul «Victor Babeș», în perioada stării de urgență, a funcționat cu 220 de paturi.

În momentul de față, din informațiile pe care le am de la DSP, acolo sunt internați în jur de 65 de pacienți. Dacă va fi nevoie vom mări capacitatea de tratament și la «Babeș», Asta ar însemna însă că trebuie să ne reîntoarcem la Planul Alb, să eliberăm acel spital, iar pacienții cu alte afecțiuni să fie mutați în alte spitale (…) Odată cu deschiderea acestei secții externe sperăm că reușim să facem față valului crescut din ultimele zile de pozitivi în județul Timiș”, spune prefectul Liliana Oneț.

„Sistemul medical modular de izolare și tratament” de pe Stadionul CFR a fost ridicat în trei zile. Au muncit la el peste 130 de militari. Este al treilea spital de acest gen din țară, după cele de la Constanța și București.

About Post Author