Primăria va scoate la licitație pistele de biciclete de sub Podul Eroilor. De 500.000 de euro / FOTO

podul eroilor

Podul Eroilor este deschis pentru mașini din noiembrie 2019, după un șantier care a durat un an și jumătate. Primăria se pregătește să scoată la licitație acum și pistele de biciclete care să treacă pe sub pod. E vorba, de fapt, despre lucrări suplimentare estimate la 2,4 milioane de lei, care n-au fost prevăzute în proiectul inițial.

Mult discutatele șantiere de la cele două poduri – Eroilor și Dragalina – din Iosefin au început în urmă cu doi ani. În scurt timp s-a constatat că proiectele, realizate de SC Pod Proiect din Iași, conțineau îndeajuns de multe erori, încât să fie nevoie de sistarea lucrărilor și remedierea minusurilor. În iunie 2019, când șantierele fuseseră reluate, după o pauză de multe luni, primarul Timișoarei spunea că totul este sub control. „Există o rampă, ea va fi lungită, astfel încât înclinația să fie mai puțin abruptă. Dorim să trecem pistele de biciclete pe sub pod și să evităm intersectarea lor cu arterele de trafic de la suprafață. Este o noutate pe care o vom realiza. Deja sunt preparativele făcute. Asta se va întâmpla și la Podul Dragalina, și la Podul Eroilor”, declara acesta.

Aproape un an mai târziu, Primăria Timișoara se pregătește de o nouă licitație la Podul Eroilor. Consilierii locali au votat, în plenul din 30 aprilie 2020, reactualizarea devizului general întocmit de Pod Proiect din Iași. În martie 2018, lărgirea și modernizarea Podului Eroilor au fost atribuite, prin licitație, către asocierea Super Construct – Pod Construct, care a oferit un preț de 3,69 milioane de lei, cu TVA. Contractul semnat poate fi citit aici.

Devizul aprobat acum de consilierii locali vorbește despre o valoare actualizată a lucrării de 6,4 milioane de lei. Diferența între aceasta și cea pentru care a fost atribuit contractul în 2018 reprezintă lucrări suplimentare. „Devizul a fost actualizat pentru lucrările de sub pod, care urmează să fie scoase la licitație. Practic, vorbim despre devierea unei conducte de gaz, utilități, traseu pietonal și traseu pentru bicicliști”, spun reprezentanții PMT. Potrivit aceleiași surse, „aceste lucrări nu erau prevăzute în proiect și trebuie executate”. Acum, primăria urmează să le scoată la licitație.

Podul Eroilor a fost redeschis acum jumătate de an

Podul Eroilor a fost redeschis la începutul lunii noiembrie 2019. „Încă nu putem da drumul pistelor de biciclete pe sub poduri, se lucrează la asta. Dar am făcut și asta cu această ocazie, am putut străpunge încât să nu mai fie nevoiți bicicliștii să treacă printr-o intersecție cu carosabilul la suprafață, ei pot să coboare și să aibă continuitate pe sub cele două poduri”, spunea, la acea vreme, primarul Timișoarei. Când vor putea coborî, într-adevăr, bicicliștii, pe pistele de sub pod? O să aflăm la un moment dat.

Banii pentru această lucrare provin, în cea mai mare parte, din PNDL – Programul Național de Dezvoltare Locală. Potrivit devizului actualizat votat de consilierii locali, este vorba despre 4 mlioane de lei de la bugetul de stat și 2,4 milioane de la bugetul local.