20 ianuarie 2021

Primăria Timișoara ar putea… scăpa de MultipleXity. Teoretic, ar da banii Compania Națională de Investiții

multiplexity

Abia la anul vom avea proiect pentru MultipleXity și nu se poate estima când va începe șantierul. Primarul în exercițiu Nicolae Robu anunță însă că s-a găsit finanțare tocmai la București. Centrul este asumat de PMT în dosarul de candidatură pentru Capitala Europeană a Culturii.

MultipleXity este principalul angajament al Primăriei Timișoara, pe parte de infrastructură. asumat în dosarul de candidatură pentru Capitala Culturală. Construcția acestuia era estimată la cel mult 12 milioane de euro, bani de la bugetul local. Și totuși… dacă este să ne luăm după primarul în funcție Nicolae Robu, MultipleXity va fi construit cu bani de la București, mai exact de la Compania Națională de Investiții. Potrivit lui Robu, acest obiectiv a fost acceptat la finanțare în luna septembrie, fiind emis și un ordin de ministru.

Nu e singura investiție asumată, cel puțin în teorie, de CNI. Pe listă mai sunt incluse lucrări de reabilitare la Liceul Tehnologic de Industrie Alimenară, extindere corp clădire C1, Școala Generală nr. 7, reabilitare corp clădire Liceul N. Lenau, str. Gheorghe Lazăr nr. 22-30, și construire clădire în regim P+1E la Școala Generală nr. 13.

Abia la anul va fi proiect

Revenind la MultipleXity, contractul de proiectare a fost semnat abia la finele lunii iulie. În urma unui concurs de soluții, el a revenit Biroului Individual de Arhitectură Șerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca. Primăria va plăti 2,96 milioane de lei, cu TVA. Contractul include documentaţie topo, documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor, studii de teren şi expertize tehnice, proiect tehnic de execuție, detalii de execuţie etc.

Contractul are o durată de 300 zile, ceea ce înseamnă că, în condiții optime, proiectul pentru MultipleXity va fi gata cel mai devreme în mai 2021. Abia apoi urmează licitația de execuție și șantierul propriu-zis. Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment ar urma să fie construit pe Bd. Take Ionescu, în curtea unde sunt fostele ateliere ale STPT.

Partea bună e că Timișoara nu va fi Capitală Europeană a Culturii decât în 2023, ceea ce dă primăriei șansa să pună în practică măcar unul sau două dintre obiectivele de infrastructură asumate. Până acum nu e gata nimic, iar de început a început, la jumătatea acestui an, doar șantierul de la Centrul Multicultural Mărășești.

Revenind la Multiplexity și celelalte obiective trecute sub umbrela CNI, e important de sus că finanțarea lor „se va realiza în funcție de alocațiile bugetare”… Așa că, dacă nu vor fi bani, primăria va trebui să se descurce singură.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: