Primăria vrea 4,5 de milioane de euro de la Ministerul Culturii. Pentru Victoria, Dacia și Centrul Mărășești

Primăria Timișoara se pregătește, în sfârșit, să ia primii bani de la Ministerul Culturii, pentru șantierele dedicate TM02023. Mai durează, dar se fac primele demersuri. Suma alocată în acest an de la București, cel puțin teoretic, este de peste 60 de milioane de lei. Câți bani vor ajunge efectiv aici nu știe nimeni. Și nici când.

Primăria Timișoara

Cinema Victoria, intrat în șantier în 2020

Consilierii locali trebuie să aprobe, în plenul de marți, 15 iunie, trei proiecte care vizează direct obiective de infrastructură pentru Capitala Europeană a Culturii. Este vorba, de fapt, despre cele trei șantiere începute deja și unde Ministerul Culturii ar trebui să aibă o importantă contribuție financiară. Primul pas pentru ca aceasta să devină și realitate este asumarea, de către PMT, a confinanțării pentru cele trei obiective.

Este vorba despre cinematografele Victoria și Dacia, respectiv Centrul Cultural Mărășești. Toate trei sunt incluse în deja celebra Ordonanță 42 / 2019, ale cărei norme de aplicare au fost semnate abia recent de ministrul Culturii. Teoretic, în acest an, pentru lucrări de infrastructură culturală, la Timișoara ar trebui să ajungă peste 60 de milioane de lei. Pe lista de finanțare din 2021 sunt și cele trei obiective, finanțate deopotrivă de Primăria Timișoara și Ministerul Culturii.

„Vrem să semnăm contractele și să și primim banii”

Primul pas este asumarea, de către PMT, a cofinanțării pentru cele trei. De aici, și necesitatea adoptării a trei hotărâri de consiliu local. În cazul Cinema Victoria, lucrare contractată la suma de 8,6 milioane de lei, primăria va plăti 4,66 milioane de lei. Pentru Cinema Dacia, de la bugetul local trebuie să vină 6,1 milioane de lei, din suma totală de 12,4 milioane de lei, pentru care a fost atribuit contractul. La Centrul Cultural Mărășești, estimat, în urma licitației, la 21,28 milioane de lei, PMT trebuie să asigure 9,8 milioane de lei.

Când vor veni banii de la București e greu de spus. Procedura de finanțare, explică primarul Dominic Fritz, este nouă și destul de complicată.

„Normele s-au semnat, am făcut un draft de contract, unde ministerul a mai cerut niște clarificări. Sper ca în următoarele săptămâni să putem semna contractele de finanțare pentru obiectivele care se află deja în lucru. Ministerul Culturii ne-a promis anul acesta 61 de milioane de lei. Vrem să semnăm contractele acum și apoi să și primim banii. Este un mecanism nou și pentru minister, un mecanism care s-a creat cumva special pentru noi, pentru Timișoara. Vom semna contracte pentru fiecare obiectiv și după aceea decontăm facturile către minister”, ne-a declarat Fritz.

„Nu avem un orizont de timp”

În acest moment se lucrează doar la cele două cinematografe. La Centrul Mărășești, șantierul este oprit de aproape șapte luni. Mai au de muncă arheologii, susține primarul Timișoarei, și apoi vor fi reluate operațiunile de reabilitare. Nu e clar însă când se va întâmpla asta.

„Încă se lucrează la următorul strat de lemn, sperăm să reluăm cât de curând. Negociem și cu Ministerul Culturii, să suplimenteze suma prevăzută prin OUG 42, să avem o finanțare mai mare. O să fie un proiect dificil în continuare, dar până în 2023 trebuie să fie gata. Suntem în discuții cu Institutul Francez, cu Centrul Cultural German și am trimis și o scrisoare către reprezentanții minorităților. Dezvoltăm conceptul centrului, nu doar pe parte de construcție. În următorul an e foarte important să clarificăm cine ce spații va folosi. Speranța este să avem nu doar o casă în care fiecare își are o parte, ci să creăm un spațiu multicultural. Nu avem un orizont de timp până când vor putea fi reluate lucrările, pentru că nu știm ce o să se găsească de către arheologi”, mai spune Dominic Fritz.

Teoretic, stăm bine

Potrivit proiectelor de hotărâre care vor ajunge pe ordinea de zi a plenului de marți, cele trei șantiere trebuie încheiate după cum urmează: Cinema Victoria – decembrie 2021, Cinema Dacia – martie 2022, Centrul Cultural Mărășești – decembrie 2022.Săptămâna trecută a fost predat amplasamentul pentru Cinema Studio, iar Cinema Timiș, unde autorizația de construire este emisă de aproape șase luni, ar urma să intre în licitație de execuție. La Studio, lucrările costă peste 14 milioane de lei și trebuie încheiate în 18 luni. Nici Timiș, nici Studio nu sunt incluse în OUG 42 / 2019, deci plata se face exclusiv de la bugetul local.

Primăria are, cel puțin teoretic, un desfășurător pentru proiectele de infrastructură culturală. „Centrul Mărășești și Turnul de Apă vor fi finalizate anul viitor. La MultipleXity, partea de nord va fi finalizată anul viitor, iar partea de sud va fi fragmentată în două etape, spațiul imersiv care va fi și el finalizat prioritar anul viitor, iar restul de ateliere de creație cred că vor fi finalizate la început de 2023. Un cinematograf va fi gata anul acesta, un cinematograf va fi gata la început de anul viitor. Vorbesc aici de Cinema Victoria și de Cinema Dacia. Cinema Studio va fi finalizat anul viitor, iar Timișul, cel mai probabil, se va întinde cu câteva luni în 2023”, explica, în urmă cu două săptămâni, viceprimarul Ruben Lațcău.

La MultipleXity trebuie, înainte de toate, să existe un proiect. El ar urma să fie gata în acest an, când ar trebui și să știm cât costă efectiv Centrul de Artă și Tehnologie. În dosarul de candidatură pentru Capitala Culturală, investiția era estimată la 12 milioane de euro, bani de la bugetul local. Teoretic însă, MX ar trebui finanțat de Compania Națională de Investiții.

About Post Author