TM2023: Bani de clădiri avem, trebuie să le și facem. Pentru cultură urmează

cetățeni de onoare

foto: Arhivă

60 de milioane de lei, de construcții, de la Ministerul Culturii, pentru Timișoara, Capitală Culturală. Mai trebuie să existe și lucrările propriu-zise, fiindcă sunt începute doar două investiții. Pentru proiectele culturale, suma nu e cunoscută și va fi oricum gestionată de AFCN. 

„Alături de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și de primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, am avut o nouă întrevedere cu privire la dezvoltarea programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. După aprobarea bugetului, suma de 60 de milioane de lei va fi alocată proiectelor de investiții prevăzute în OUG 42/2019. Proiecte culturale pe care Ministerul Culturii le va finanța, în baza dialogului cu celelalte 2 instituții, vor fi gestionate de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)”, a postat, pe Facebook, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. 

Sună bine și suma e mare, dar ea este destinată exclusiv părții de infrastructură a programului pentru TM2023. În ceea ce privește proiectele culturale, suma nu e cunoscută. În plus, e nevoie de modificări legislative. O spune, de altfel, și Gheorghiu: „Pentru ca instrumentele să fie eficiente, Ministerul Culturii lucrează acum la modificarea legislației în vigoare”. 

Ce zice OUG 42

Bugetul care urmează să fie adoptat prevede cele 60 de milioane pentru infrastructură în 2021. pentru 2022, previziunea bugetară e și mai extraordinară: nu mai puțin de 84 de milioane de lei. 

OUG 42 / 2019, despre care vorbește Gheorghiu, a fost completată după forma inițială și angajează guvernul la plata a cam jumătate din investițiile în infrastructură care ar trebui făcute la Timișoara. Este vorba despre: 

Refuncţionalizare clădire din funcţiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcţiunea de spaţiu multicultural – clădirea de pe strada Mărășești – 11,5 milioane de lei

Reabilitare termică şi reamenajare parţială nivel parter corpuri A1, A2 şi B ale Palatului Culturii Timişoara – 5,8 milioane de lei

Reabilitare Cinematograf Victoria Timişoara – 4,6 milioane de lei

Reabilitarea clădirii din Piaţa Libertăţii nr. 3 – sediul central al Bibliotecii Judeţene Timiş „Sorin Titel“ – 8,7 milioane de lei

Reabilitarea Cinematografului Dacia – 6,3 milioane de lei,

Reabilitarea și refuncționalizarea Filarmonicii Banatul – 77,5 milioane de lei

În prezent, sunt începute doar lucrările de la Centrul Cultural Mărășești, care costă, în total, 21,1 milioane de lei, și Cinema Victoria, unde contractul a fost atribuit pentru suma de 9,09 milioane de lei. La ce prevede OUG 19, de la guvern ar trebui să vină pentru aceste două investiții 16,1 milioane de lei. Ar trebui atribuit și contractul pentru reabilitarea Cinema Dacia.

Selecția câștigătorului este făcută de la începutul lunii ianuarie, dar primăria nu a anunțat încă firma care se va ocupa de această lucrare, estimată la o sumă maximă de 13,7 milioane de lei.

CJ Timiș tot anunță că reabilitează biblioteca județeană. La finele anului 2020, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru investiția de 11,9 milioane de lei, cu TVA. Momentan nu s-a făcut nimic în plus. De reabilitarea Filarmonicii Banatul nu poate fi încă vorba.

„Trebuie să ne adaptăm”

Cel mai important obiectiv de infrastructură asumat pentru TM2023 este însă Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity. Acesta ar trebui făcut de primărie, la un cost estimat în dosarul de candidatură la aproximativ 12 milioane de euro. Undeva în primăvară ar trebui să fie gata proiectul. Înainte să părăsească postul de primar, Nicolae Robu anunțase că a vorbit la Compania Națională de Investiții, pentru ca aceasta să preia o parte din costuri. 

Altfel, dacă vorbim despre clădiri, acestea ar trebui populate cu oameni care să facă evenimente. Momentan, modul în care vor fi finanțate proiectele culturale pentru TM2023 este încă în ceață. Primăria vrea să schimbe felul în care se dau banii, urmează să înființeze niște structuri noi, iar Asociația TM2023 va depune proiecte ca orice alt operator cultural.

Ce va fi vom vedea. Vorba ministrului Bogdan Gheorghiu: „Trebuie să ne adaptăm și să venim cu soluții concrete pentru Timișoara 2023, care să ajute operatorii culturali și să nu mai creeze blocaje, așa cum am întâmpinat în trecut”.

About Post Author