Primăria promite trei parcări mari. Are în buget 370.000 de lei pentru SF-uri și un proiect

Trei mari parcări promite administrația Fritz și le-a și „prins” în bugetul pe 2021. Cu documentația doar, nu și cu execuția. Se fac, din nou, celebrele SF-uri, iar în cazul uneia dintre ele sunt bani prevăzuți și pentru proiectul tehnic.

parcări

Lipsa unor parcări publice de mari dimensiuni este una dintre hibele Timișoarei și, totodată, unul dintre subiectele preferate de discuție pentru cei care administrează orașul. Laude au fost cu carul, iar fostul primar Nicolae Robu a excelat la acest capitol. A propus tot felul de soluții, inclusiv parcare subterană între Hotel Central și Muzeul Banatului. Practic nu s-a făcut nimic. CJ Timiș promite de ani buni parcare la fostul CMZ, pe strada Sf. Ioan, dar nici acolo nu s-a mișcat vreo piatră.

Primarul Dominic Fritz a prezentat joi propunerea de buget pentru 2021 și a vorbit dsespre trei parcări pe care vrea să le facă municipalitate. Două, chiar în zona centrală, unde e mare nevoie de ele.

Unde vor fi parcările

Cele trei parcări ar urma să fie construite în zona Spitalului de Copii, în zona Oituz și pe strada Arieș. „În zona Louis Țurcanu a fost un PUD aprobat acum ceva vreme în CL și vorbim despre exact acea locație. În zona Oituz vorbim de acea locație dintre căminele Armatei și penitenciar, unde și în acest moment există o parcare și unde și pe PUG-ul vechi este parcare. Deci s-ar putea ca în acea zonă să nu mai fie nevoie de o reglementare urbanistică, dar acest lucru îl vom clarifica în curând. În zona stadionului vorbim despre parcarea de pe strada Arieș, de lângă piața volantă”, a detaliat viceprimarul Ruben Lațcău.

În vara trecută, CL Timișoara a aprobat un PUD / Plan Urbanistic de Detaliu / pentru parcarea de la „Louis Țurcanu”. Parcarea ar urma să aibă două niveluri la subsol, parter, două etaje și o terasă, o construcție de maximum 15 m înălțime și cel puțin 30,54% spații verzi. Terenul pe care se va construi are o suprafață totală de 4.971 mp. Intenția este ca parcarea să fie folosită atât de angajații spitalului, cât și de alți oameni. PUD-ul este valabil cinci ani. În bugetul pe 2020 erau prevăzuți și banii pentru studiul de fezabilitate, dar acesta nu s-a făcut.

Specialiștii decid

Întrebat cum vor fi cele trei parcări, Lațcău a spus că detaliile urmează să fie stabilite. „În acest moment vorbim despre SF + PT. Intenția este de a studia atât posibilitatea de supraetajare, cât și subterană. În funcție de cost, de locație și de posibilități vom lua această decizie, dar cu siguranță vor fi câteva nivele superioare. În cazul celei de la Țurcanu este eminamente supraetajată”, explică acesta.

Potrivit viceprimarului, pentru parcarea de la spitalul de copii „vom putea să începem lucrul undeva anul acesta”. Ruben Lațcău spune că „știu că am văzut cu toții în ultimii ani foarte multe randări cu parcări supraetajate în diferite locuri. Am anumite idei și anumite discuții cu aparatul de specialitate. Până nu avem un document întocmit de niște specialiști, până nu avem niște studii geo-tehnice, să vedem exact ce și cum se poate construi, nu am să mă lansez în afirmații”.

Potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul PMT, sumele prevăzute pentru cele trei parcări sunt următoarele:

  • Parcare „Louis Țurcanu” – studiu de fezabilitate + proiect tehnic: 200.000 lei
  • Parcare strada Oituz – studiu de fezabilitate: 70.000 lei
  • Parcare strada Arieș – studiu de fezabilitate: 100.000 lei

About Post Author