Primăria plătește în rate o datorie de 51 milioane de lei a Colterm. Altfel, urma să fie executată silit

Primăria Timișoara nu va fi executată silit de E.On Energie, după ce s-a angajat că plătește în rate peste 51 de milioane de lei. Sunt datorii Colterm pe care le-a garantat fosta administrație, așa că 1,7 milioane de lei vor merge lunar, până la finele anului 2023.

cristian Mîțu

„Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și conducerea E.On Energie România au ajuns la un acord de reeșalonare pe o perioadă de 30 de luni a unor datorii ale Colterm de 51,5 milioane de lei și garantate în trecut de municipalitate și pentru care risca să fie executată silit. Municipalitatea a fost somată încă din 2018 să plătească aceste datorii, însă fosta administrație a preferat să le rostogolească, acumulând penalități de alte milioane de lei. Este vorba despre datorii acumulate începând cu anul 2013 și pe care Primăria Timișoara era somată să le plătească din 2018, riscând să fie executată silit”, transmite, într-un comunicat, municipalitatea.

Lucrurile sunt foarte complicate, iar de vină, exclusiv, este fosta administrație, susține Fritz. Potrivit acestuia, Nicolae Robu a garantat „în mod inconștient facturile Colterm ocolind reglementările privind datoria publică locală”

„Expunerea PMT către Colterm este de circa 160 milioane de lei”

Faptul că societatea de termoficare poate intra oricând în insolvență sau chiar faliment nu e ceva nou. Pentru că a girat Colterm, care nu s-a achitat de obligații, înseamnă că și primăria riscă să intre în insolvență.

„Din păcate, fosta administrație a îndatorat instituția către Colterm, iar primăria este garant și poate fi executată. Expunerea Primăriei către Colterm este de circa 160 milioane de lei. Cu această reeșalonare a datoriilor reușim sa diminuăm presiunea pusă pe bugetul local de aceste decizii inconștiente, să recâștigăm încrederea creditorilor și să punem bazele unei dezvoltări sănătoase pe viitor a acestei companii”, completează Dominic Fritz.

Citește și: Insolvența Colterm nu poate fi exclusă. Primăria nu se va împrumuta pentru societatea de termoficare

Primăria Timișoara a semnat un acord cu Banca Mondială care are ca scop „îmbunătățirea capacității de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare și eficiența energetică a clădirilor din oraș”. Costă aproape 900.000 de lei și, în vara viitoare, ar trebui să știm, teoretic, ce e de făcut pentru ca sistemul centralizat să nu mai fie doar o gaură neagră.

Primăria anunță și că la Colterm „a avut loc o eficientizare a activității, în urma căreia au fost restructurate 70 de posturi”. O parte din muncitori au fost mutați la Horticultura. Subvenția de la bugetul local, pentru termoficare, are o valoare de aproximativ 100 de milioane de lei. Ea ar putea scădea însă, iar abonații Colterm vor plăti mai mult pe gigacalorie.