Insolvența Colterm nu poate fi exclusă. Primăria nu se va împrumuta pentru societatea de termoficare
Un credit pentru Colterm nu este exclus, dar nu e legal să-l ia primăria. Asta consideră Dominic Fritz, care spune că insolvența este o variantă pentru societatea de termoficare. PRimarul Timișoarei are și o replică pentru premierul Florin Cîțu.

foto: Arhivă
La început de mai, președintele CJ, Alin Nica, anunța, pe Facebook, că guvernul va emite o hotărâre prin care să dea Primăriei Timișoara bani pentru certificatele anti-poluare. Povestea e cunoscută: bani de la București n-au venit, PMT n-a dat nici ea destul către Colterm, așa că societatea de termoficare s-a ales cu o penalități de aproape 107 milioane de lei de la Administrația Fondului de Mediu.
Întrebat ce nu au venit bani pe această speță, premierul Florin Cîțu a declarat că Primăria Timișoara se putea descurca singură, fiind „una dintre cele mai bine finanțate primării din România”. Acesta a spus și că, dacă vrea, PMT se poate împrumuta.
„Puteți să-l întrebați pe președintele CJ”
Potrivit primarului Dominic Fritz, lucrurile nu stau chiar așa, pentru că Timișoara nu capătă bani din senin. „Nu exclud să ne împrumutăm, dar Timișoara nu primește bani. Timișoara contribuie cu foarte mulți bani la bugetul național. O parte din acești bani se returnează la noi. Am dat în acest an aproape 100 de milioane de lei la Colterm. Am avut, în momentul la care se referă premierul Florin Cîțu, într-adevăr, 18 milioane de lei în cont, după ce am plătit deja 20 de milioane de lei către Colterm, pentru o factură care era de 50-60 milioane de lei, de aceea am făcut apel la el (la premier – n.r.)”, ne-a declarat edilul.
Din spusele lui Fritz, hotărârea de guvern s-ar fi „gripat” pe traseu. Primarul Timișoarei nu vrea să comenteze mai mult, dar aruncă totuși pisica spre colegul de alianță. „Era la un moment dat pe drum să fie și aprobată (HG cu bani pentru Colterm – n.r.), puteți să-l întrebați pe președintele CJ, care a anunțat că s-a aprobat. Deci toate aceste argumente au apărut cumva ulterior. Le iau la cunoștință, nu vreau să le comentez”, mai spune Fritz.
Un lucru e sigur: PMT nu se va împrumuta ca să dea bani la Colterm. Nu e legal, susține edilul șef. „Varianta unui credit nu este exclusă, dar nu este legal ca primăria să finanțeze prin credit altceva decât investiții. Aceste certificate nu sunt investiții, prin urmare nu este atât de ușor să finanțăm noi prin credit. Acesta este și motivul pentru care eu nu am semnat acte pe care nu le consider legale”, a mai spus primarul.
Insolvența cam bate la ușă
În luna iulie, Colterm ar trebui să prezinte și un plan de restructurare, dar și să plătească sumele restante către stat, aferente anului 2021. Doar așa ar putea beneficia de reeșalonarea, de către ANAF, a celorlalte obligații de plată neachitate. La momentul actual, suma ar fi de aproximativ 25 de milioane de lei.
În cazul în care nu sunt plătiți acești bani, lucrurile s-ar putea complica. „ANAF poate cere insolvența Colterm. Cum am mai spus, insolvența nu poate fi exclusă”, afirmă primarul Dominic Fritz. Acesta nu a vrut să comenteze mai mult. Despre insolvența Colterm nu s-a prea vorbit cu cărțile pe față. La începutul anului, varianta salvatoare era concordatul preventiv, procedură complicată și prea puțin folosită în România. Între timp, aceasta s-a fâsâit. În loc n-a apărut nimic. În 17 iunie ar trebuie să aibă loc o nouă adunare a AGA de la Colterm.