Guvernul nu dă bani special către Colterm. Cîțu: Primăria Timișoara ar fi putut să se descurce singură

Dacă vrea bani pentru Colterm, Primăria Timișoara se poate împrumuta la fel ca orice altă primărie. Guvernul nu-i va aloca bani special. În plus, premierul Florin Cîțu spune și că PMT e una dintre cel mai bine finanțate primării din România.

În urmă cu o lună, președintele CJ, Alin Nica, anunța, pe Facebook, că guvernul va emite o hotărâre, pentru a aloca către Primăria Timișoara bani pentru certificatele anti-poluare. „Am vorbit dimineață cu primul ministru legat de problemele pe care le are Colterm. Am vorbit ieri și cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Mi-a spus că a discutat și el la București, să găsim o soluție să achităm certificatele verzi care sunt scadente acum și primăria nu are bani. Primăria solicită 45 de milioane de lei. Alocarea se va face prin hotărâre de guvern. Am semnat dimineață referatul de hotărâre de guvern și l-am trimis la București”, transmitea acesta.

O lună și ceva mai târziu, banii n-au venit. În urmă cu trei săptămâni, secretarul general adjunct al guvernului, Bogdan Ghelbere, susținea că hotărârea e pe circuitul de avizare.

Premierul Florin Cîțu spune acum că Primăria Timișoara ar fi putut să se descurce singură. „Este una dintre cele mai bine finanțate primării din România. A primit prin Anexa 703 cred că 28 de milioane de lei și primește lunar, prin venitul global, aproape 45 de milioane de lei. La momentul în care mă uitam eu, în cont erau vreo 19 milioane de le. Problema a fost aici că acea cerere a venit prea târziu și aici m-aș întreba de ce, pentru că aceste certificate verzi se cumpără din timp”, a declarat, joi, premierul Florin Cîțu.

Alții și-au cumpărat singuri certificate

Și totuși, de ce a anunțat Alin Nica că va fi emisă o hotărâre de guvern? Poate pentru că… nu știa câți bani are PMT. „Cererea a venit în momentul în care se emitea acea amendă. Nu știu dacă domnul președinte știa exact care sunt etapele, poate de aceea a postat. Sau dacă știa care era situația financiară a primăriei. Dar eu vă spun că poate e un moment bun de reformă. Să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului, de ce nu s-au cumpărat certificatele verzi, ar trebui să ne uităm și la acest lucru. Cred că în România mai sunt și alte UAT-uri, Constanța, care și-a plătit certificatele din propriii bani, și așa mai departe”, a spus prim-ministrul.

Întrebat dacă guvernul va aloca totuși bani special către PMT, pe această speță, Florin Cîțu conchide: „Există această ordonanță care permite tuturor UAT-urilor să se împrumute pentru alte cheltuieli”.

„Amenda e pentru Colterm”

Colterm a fost sancționată de Administrația Fondului de Mediu, pentru că nu a avut „numărul de certificate aferente emisiilor de CO2 generate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 și nerestituite în anul 2020”. Potrivit deciziei de impunere, suma pe care trebuie s-o plătească societatea de termoficare este de 106,8 milioane de lei. Ca să cumpere integral certificate – de a căror achiziție oricum nu scapă – Colterm avea nevoie de 45 de milioane de lei.

Sancțiunea dată de AFM trebuie plătită până în 20 iunie. „Această amendă a fost pentru companie. Această obligație de a achiziționa certificate este o obligație a Colterm. Primăria Timișoara doar în anul acesta a dat 90 de milioane de lei către Colterm. Noi am bugetat pentru tot anul, și era un buget record, 99 de milioane de lei (…) Mă aștept ca această amendă să fie contestată de Colterm, dar inclusiv la asta trebuie să răspundă compania”, declara, în urmă cu două zile, primarul Dominic Fritz.