Primăria plătește în avans gazul „ars” de Colterm. 9,4 milioane de euro, direct către E.ON Energie

colterm

CET Centru

Primăria plătește în avans 9,4 milioane de euro către E.ON Energie România, ca să fie sigură că timișorenii nu rămân fără apă caldă și căldură. Banii sunt din bugetul local pe 2020, care nu este gata încă. Sumele se achită în avans, până în luna aprilie.

Consilierii locali au votat, vineri, un proiect privind „convenția de justificare a avansurilor încheiată între Municipiul Timişoara, Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. Timişoara şi E.ON Energie România S.A”. Aceste prevede că PMT va plăti către E.ON banii pentru gazul livrat în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, pe baza unor facturi lunare emise de furnizorul de gaz.

„Municipiul Timișoara se obligă să cuprindă în bugetul local aferent anului 2020, cu titlu de sume necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației și să aloce suma de 44,88 milioane de lei, pentru achitarea în avans a gazelor naturale pe perioada 1 ianuarie – 30 aprilie”, scrie în referatul proiectului.

Practic, PMT va plăti lunar, în avans, direct către EER, sumele datorate pentru gaz. „Achitarea în avans conduce la obţinerea, de către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a unor preţuri avantajoase ale gazelor naturale achiziţionate”, se mai precizează în proiect.

Interesant este că, în motivarea proiectului, „Colterm SA face precizarea că la data de 31 decembrie nu a depăşit limita de 90 milioane de euro aferentă perioadei 2014-2019 a Schemei de ajutor de stat, acordat de la bugetul local al Municipiului Timişoara”.

Se tot „bagă” bani în Colterm

Colterm este una dintre pietrele de moară care „atârnă” greu în balanța administrației timișorene. Datoriile istorice ale societății de termoficare, plus penalitățile imense, au făcut ca aceasta să fie ținută în viață cu greu de PMT. În ultimii ani, municipalitatea a plătit în avans subvenția către Colterm și a luat și un credit, banii mergând tot către această societate. În octombrie 2019, Colterm a primit încă 8 milioane de euro, pentru acoperirea pierderilor. În decembrie s-a scumpit gigacaloria, astfel că a crescut și subvenția plătită de primărie.

Zilele trecute, PMT a scos la licitație reabilitarea a aproape 30 kilometri de rețele primare și secundare. Cele 30 de milioane de euro provenind din fonduri UE. În anii trecuți, E.ON a închis de câteva ori „robinetul”, exact pentru neplata la timp a facturilor emise către Colterm.

Proiectul privind Colterm a trecut cu 17 voturi, fără ca niciun consilier local să pună vreo întrebare.

About Post Author