Colterm primește 8 milioane de euro, ca să-și acopere pierderile. Banii, de la bugetul local

colterm

CET Centru

A treia oară a fost cu noroc pentru Colterm. Consilierii locali au fost de acord cu alocarea a aproape 40 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor înregistrate în 2018. Proiectul a apărut a treia oară pe ordinea de zi a plenului, dar a intrat prima oară la vot.

Proiectul privind „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse aferente anului 2018, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populaţie” a apărut prima dată pe lista suplimentară a plenului CL la începutul lunii septembrie. El a fost retras chiar la începutul ședinței.

Rețele vechi, pierderi uriașe

„Prin HCL nr. 400 din 25.07.2019 a fost aprobată documentaţia privind «Bilanţul real tehnologic şi optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Timişoara aferent anului 2018» (…) Diferenţa dintre pierderile reale înregistrate în anul 2018 şi pierderile tehnologice aprobate în preţurile locale aferente anului 2018 reprezintă pierderi induse, neacceptate în preţ/tarif. Totalul pierderilor induse aferente anului 2018 este de 32.761.304,197 lei fără TVA, respectiv 38.985.951,994 lei inclusiv TVA”, scrie în motivarea proiectului, semnată de primarul Nicolae Robu și Culiță Chiș, șeful Direcției Generale DPPRU a PMT.

Pierderile sunt atât de mare pentru rețeaua de distribuție și transport a Colterm este într-o stare extrem de proastă. „Pierderile în reţelele de transport şi distribuţie în anul 2018 au fost mai mari faţă de cele din anul 2016, deoarece pierderile prin transfer de căldură în mediul ambiant au crescut din cauza stării necorespunzătoare a izolaţiei conductelor, iar pierderile masive au crescut din cauza spărturilor din conducte”, scrie în referatul proiectului votat, în cele din urmă, de consilierii locali.

În 2018, pierderile reale au fost de 132.427,8 Gcal, pe rețelele de transport, 96.870,5 Gcal pe rețelele de distribuție, respectiv 1,39 milioane mc consum tehnologic de apă de adaos. Trebuie plătite drept pierderi induse pe reţelele de transport – 71.493,4 Gcal, pierderi induse pe reţelele de distribuţie – 37.837,013 Gcal, și pierderi induse – consum tehnologic de apă de adaos 500.078 mc.

Colterm vrea să ia credit și garantează cu factura de la PMT

Colterm vrea acum să ia un credit. „Suntem în discuții foarte avansate cu o bancă comercială pentru accesarea unui credit cu garanție factura asta care va fi emisă primăriei. Primim un an și jumătate de grație, cu rambursare de trei ani. Pierderilor induse, neaprobarea lor până în 2015, se datorează starea actuală a Colterm. Noi funcționăm cu prețuri reglementate de ANRE. Având prețuri reglementate, suntem obligați să funcționăm un an calendaristic pe același preț. Cheltuielile aprobate în prețul de vânzare sunt acceptate de ANRE în baza unei metodologii, care ne refuză pierderile de energie termică pe rețele și cheltuielile financiare datorate împrumuturilor bancare sau penalităților”, spune Emil Șerpe, directorul Colterm.

PMT a dat și în luna februarie bani către Colterm. Este vorba despre 36,4 milioane de lei, reprezentând acoperirea pierderilor induse din 2017. La sfârșitul lui 2018, PMT a contractat și un credit de 100 de milioane de lei de la Trezorerie. Cu acești bani a fost achitată în avans, pentru o perioadă mai mare de un an, subvenția către societatea de termoficare.

În iulie 2019, Colterm era să rămână fără gaz și, deci, să-și lase cei aproximativ 60.000 de abonați fără apă caldă. E.On intenționa să închidă robinetul, din motive de neplată a facturilor. A fost evitată în ultimul moment o situație penibilă. „Situația Colterm nu este foarte gravă. Este ca de obicei. Este o situație constant critică la Colterm, dar supraviețuim, în timp ce alții au dat faliment”, explica atunci primarul Nicolae Robu.

About Post Author