Porumbei și „umanitatea” eutanasiei. Trei ore de dezbatere despre animale

Trei ore a durat dezbaterea publică pe proiectele de modificare a regulilor de deținere a animaelelor de companie. Nu s-a ajuns la nicio concluzie, dar s-a vorbit de eutanasiere, sterilizare sau porumbei care mănâncă tencuială.

porumbei

foto: Arhivă

Consilierii locali USR-PLUS Rodica Militaru și Răzvan Stana sunt inițiatorii proiectelor de HCL care au stârnit o mulțime de reacții în spațiul public. Dezbaterea publică, desfășurată online, a atras câteva zeci de participanți, cu opinii dintre cele mai diverse.

Una dintre noile reguli prevede eliminarea acordului scris și ștampilat al asociației de proprietari, necesar pentru deținera unui animal de companie. „Am avut multe semnale că această prevedere a fost aplicată în mod abuziv și șicanator. Considerând faptul că există legea privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari (…), la art. 28 se prevede că proprietarii din condominii trebuie să adopte un regulament al condominiului, considerăm că prin această prevedere se poate acoperi și deținerea animalelor de companie într-un imobil de locuințe colective”, spune Militaru.

Despre vecini

Dacă vecinii se declară deranjați de animalele de companie ale colocatarilor, trebuie să facă sesizări și, dacă acestea se confirmă – destul de greu de definit totuși – va fi nevoie de un acord. „Având în vedere sesizările înregistrate de-a lungul timpului privind disconfortul generat vecinilor (…) propunem ca, pe teritoriul municipiului Timişoara, proprietarii gospodăriilor individuale, după înregistrarea unei sesizări privind disconfortul generat vecinilor datorită numărului de animale de companie adăpostite, să poată deţine mai mult de două animale de companie numai cu acordul vecinilor limitrofi, dacă sesizarea se confirmă”, se arată în noul proiect de hotărâre. Amenda propusă: între 800 și 1.000 lei.

Asociațiile de locatari vor putea ține animale de companie în spațiile comune, dar, dacă acestea ajung pe spațiul public, amenzile propuse sunt între 1.500 și 2.000 lei.

Va fi voie și cu animale de companie în mijloacele de transport în comun, dacă acestea au bilet.

Cinci motive pentru porumbei

Cei doi consilieri locali propun și modificarea HCL 371/2007, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor. Una dintre propuneri – poate cea mai controversată, de altfel, viƶează interzicerea hrănirii animalelor și a păsărilor pe domeniul public și privat. Amenzile propuse: între 100 și 200 lei, mult mai mici decât la Oradea, unde hrănirea porumbeilor „costă” 2.000 lei, potrivit lui Răzvan Stana.

„Există cel puțin cinci motive general valabile pentru care hrănirea porumbeilor este interzisă în mai multe locuri. Cu ceea ce le oferim noi, este o hrănire ocazională, nu este bună pentru ei. Le oferim tot felul de resturi, cartofi prăjiți, pâine șamd; porumbeii sunt atractanți pentru populațiile de șoareci și șobolani; porumbeii strică cuiburile altor păsări, pentru că ei sunt acolo fără dușmani naturali, au hrană din abundență (…). Porumbeii sunt purtători de boli transmisibile la om, așa-numitele zoonoze. Nu trebuie să avem o pandemie de aceste boli, avem deja una de Covid (…) Nu în ultimul rând, porumbeii sunt un factor de deranj arhitectonic, fac multă mizerie”, spune USR-istul, care este medic veterinar.

Stana a vorbit și despre „sonare foarte eficace”, care pot ține porumbeii departe de clădiri și monumente.

„O eutanasiere este mult mai umană”

Unul dintre specialiștii invitați să susțină punctul de vedere al inițiatorilor proiectelor a avut o poziție destul de ciudată.

„Asociațiile de protecție a animalelor fac o treabă foarte bună și fac multe lucruri care ar trebui făcut de autoritățile locale. (…) Părerea mea este că animalele fără stăpân nu au ce căuta pe stradă. Deci campaniile de genul capturează, sterilizează, eliberează nu sunt deloc bune. Sunt studii științifice pe acest subiect și chiar se spune că descurajează, de fapt, deținerea responsabilă. (…) Aceste animale care sunt pe stradă au o bunăstare extrem de precară (…) Câinii nu trebuie reeliberați după capturare pe străzi. Trebuie găsite alte soluții, mergând de la adopții și până la urmă, de ce nu, mai ales la indivizii bolnavi și cu șanse mici de adopții, chiar o eutanasiere este mult mai umană decât reeliberarea pe stradă și moartea lor în alte condiții”, a spune prof. dr. Andrei Mihalca, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

De la Brașov a venit specialistul în porumbei. Marius Ciurea a dezvoltat „subiectul fecalelor, care sunt deosebit de dăunătoare” și al porumbeilore cde culoare albastră, cu potențial alergen. „În urma faptului că acestea se usucă, se eliberează în aer și generează o serie de boli transmisibile la om (…), copiii mai pun și mâna pe jos, nu se spală, duc mâna la gură. Praful pe care îl fac ei în urma acestor fecale uscate, praful din pene specific porumbeilor de culoare albastră (…) creează o serie de alergii”, a spus acesta.

Oala cu lapte

Au vorbit mai mulți reprezentanți ai asociațiilor de protecție a animalelor, care au cerut autorităților să se aplece asupra cauza problemei, nu asupra efectului. Unii au spus chiar că propunerile celor doi aleși locali nu sunt decât „sancționarea unui act de compasiune față de animale”.

Gabriel Ignat, de la Animal Society, a adus în discuție sterilizarea, o soluție recunoscută și de Organizația Mondială a Sănătății. Un alt participant la dezbatere, care susține interdicția legată de hrănirea porumbeilor, a dus în sprijinul său o întâmplare personală, în care o zburătoare și-a făcut nevoile în… oala sa cu lapte, scoasă la răcit pe un pervaz.

Alte propuneri au vizat porumbarele contraceptive sau închiderea podurilor și a mansardelor unde nu se doresc porumbei.

Automate pentru mâncare

A intervenit în discuție și activistul civic Corneliu Vaida, cetățean de onoare al Timișoarei. El a propus montarea unor automate în care să poți lăsa sticle de plastic, în schimbul cărora să primești hrană pentru animale.

„Câinii înfometați devin agresivi. Se pot ajunge la scene regretabile, unde un copil este văzut de un câine sau o pisică este considerat competiție în găsirea hranei. (…) Există automate unde dacă bagi un PET îți dă mâncare pentru câine sau pisică. Sunt de acord că porumbeii strică clădirile, chiar și mașinile. (…) Porumbeii nu sunt o atracție în Timișoara. Niciun turist nu este atras de ei. Știți că mănâncă tencuială?”, a spus Vaida.

Dezbaterea publică poate fi urmărită integral aici. Care va fi formula care va ajunge la vot în consiliul local urmează să vedem.

About Post Author