Penalități de 3.500 lei / zi la Fântâna cu Pești. Nu se știe când va fi gata și nici când vor fi puși înapoi peștii

fântâna cu pești

Constructorul care se ocupă de reabilitarea de la Fântâna cu Pești va fi penalizat cu 3.500 de lei / zi. Tot nu se știe însă când va fi gata lucrarea. O parte din elementele decorative au fost afectate în timpul demontării și ar trebui reparate.

Primarul Dominic Fritz anunță că firma care lucrează, teoretic, la Fântâna cu Pești va fi penalizată. „La Fântâna cu Pești, știu că mulți timișoreni sunt revoltați că aceste lucrări nu avansează, sunt la fel de revoltat. Contractul a fost semnat în iunie 2019, iar firma firma cu pedigree liberal și-a asumat că va finaliza această lucrare în 12 luni, două luni proiectare, zece luni execuție. Lucrările au fost sistate de fostul primar, poate pentru că era campanie electorală sau poate că știa ceva ce eu nu știu despre seriozitatea acestei firme. Suntem în mai 2022, eu anul trecut am dat ordinul de începere pentru Fântâna cu Pești, dar firma nu a mai avansat. De săptămâna trecută, am intrat într-o etapă de penalizări, sunt 3.500 lei pe zi”, afirmă edilul.

Constructorul de la Fântâna cu Pești este firma JDA Consult SRL, care a câștigat licitația organizată în 2019, de administrația Robu, la prețul de 644.487 lei, cu TVA. Potrivit panoului care semnalizează lucrarea, ultimul termen de finalizare este februarie 2022. La jumătatea lunii aprilie, reprezentanții PMT spuneau că ar mai fi de lucru efectiv trei zile. „La Fântâna cu Pești, constructorul mai are timp trei zile pentru a finaliza lucrarea, din momentul în care se va da ordinul de reîncepere. Acesta va fi dat în momentul în care temperaturile exterioare vor depăși 5 grade și în timpul nopții”, explica Bogdan Marta, consilier de comunicare al primarului.

Nu există niciun termen pentru Fântâna cu Pești

În acest moment, partea tehnică este finalizată, însă elementele decorative – peștii, vasele laterale și bulbul central – nu sunt pe șantier. Ele ar fi în depozitul constructorului. „Suntem în contact și cu Direcția de Cultură. Fiind vorba de un monument, sunt și niște cerinte legale specifice pentru firma respectivă. Vom lua toate măsurile care se impun, dar nu vreau să mă pronunț”, spune Dominic Fritz.

Din punctul de vedere al Direcției de Cultură, lucrurile sunt mai nuanțate. „Elementele fântânii au fost demontate defectuos, iar operațiunea ar fi trebuit supravegheată de un reprezentant al beneficiarului (dirigintele de șantier – n.r.). Noi am discutat cu constructorul, peștii sunt într-un depozit”, spune Sorin Predescu, directorul DJC. Constructorul ar fi trebuit să aibă în echipă și un restaurator atestat.

Penalitățile se aplică de săptămâna trecută, dar nu se știe când fântâna va putea fi văzută din nou, așa cum o știu toți timișorenii.

About Post Author