Fântâna cu Pești, între oală de sarmale și atracție turistică. Ce are de lămurit Primăria Timișoara

fântâna cu pești

Fântâna cu Pești a ieșit din șantier după un an și jumătate și a stârnit valuri de reacții pe rețelele de socializare. Comparată cu o „oală de sarmale”, fântâna nu e nici mai mare, nici mai mică decât înainte. Sau, dacă este, au fost încălcate toate cerințele de la licitație. PMT are de lămurit niște lucruri.

Epopeea Fântânii cu Pești din Piața Victoriei continuă. După ce a stat un an și jumătate ascunsă după panouri OSB, fântâna a fost „dezgrădită” vineri și reacțiile au apărut imediat. Asta, pentru că primul lucru pe care îl remarcă orice trecător este culoarea ei, un roz somon neobișnuit. Și, după foarte multe păreri, absolut nepotrivit.

„Dezolant. Mă gândesc cu groază la ce mai vine… probabil o renovare a Pieței Operei în ton cu fântâna. Ca să se «asorteze frumos» cu Piața Libertății și cu trotuarele șotron”, „Cine a făcut mizeria asta? E urâtă cu spume”, „Cromatic.. un dezastru! Nu înțeleg.… ca și la Piața Libertății… dacă proiectul e pe alb și gri, după, în realitate, se transformă în cărămiziu sau alte nuanțe odioase”, „Și au bătut joc de ea. Nu știu cine a putut fi de acord cu așa ceva. De toată jena!” sau „Precum oala de sarmale” sunt doar câteva dintre comentariile nemulțumiților.

Cei care văd cu ochi bun rezultatul șantierului început în aprilie 2021 sunt incomparabil mai puțini. „Mie mi se pare o pată de culoare în comparație cu griul comunist. Dar na, de gustibus…”, „O replica modernă la ce a fost. Veți vedea că străinii care vin de peste hotare o vor aprecia!” sau „Arată bine. Mie îmi place”, au notat cei aflați în minoritate.

Fântâna cu Pești, „Kitsch desăvârșit”

Nu puteau lipsi nici reacțiile din partea politicienilor. Actuali sau foști. Ștefan Sandu, de exemplu, consilier local din partea PNL, notează că „poate după «succesul răsunător» dat de noul aspect revizuit al fântânii cu pești, vă liniștiți gândurile de a interveni pe alte lucrări din oraș (…) Sper că acum v-ați calmat și pe viitor lăsați simbolurile orașului așa cum au fost create”. El își ilustrează postarea cu o fotografie cu fântâna așa cum arăta ea în urmă cu peste 30 de ani.

„Asortată cu oalele de sarmale din ceramică, vândute la tarabe, «refacerea» ei, în forma de acum, în sumă de 130.000 euro, e de un kitsch desăvârșit. Culmea, termenul de kitsch a apărut în Germania și avea sensul de a face ceva de mântuială. Ceva care apelează la stridență, artificiu, zgomot și pompă pentru a reține atenția, pentru a zgâlțâi simțul. Ironia sorții e că Phoenix au ales această fântână pentru a filma videoclipul pentru melodia «Totuși sunt ca voi». Da! Kitsch, ca voi, cei care v-ați bătut joc de un simbol al Timișoarei (…) În Consiliul Local cerusem să se limiteze la restaurare, adica refacerea rețelei de diuze și apă, la curățarea mușchiului depus, etc. Fără intervenții de fond. Cum nu s-a acceptat asta, eu am votat împotrivă. Cred că singurul”, scrie, la rândul lui, fostul viceprimar Adrian Orza.

Fără intervenții la arhitectură și dimensiuni

Să mergem, deci, înapoi în timp. În noiembrie 2015, Primăria Timișoara încheie cu Eurodraft Proiect Design SRL un contract pentru întocmirea „DALI Fântână ornamentală cu Pești”. Documentul ajunge să fie votat în consiliul local abia în aprilie 2018.

Potrivit HCL-ului care a trecut de plen, „lucrările de reabilitare se impun din cauza degradării avansate (…) cu păstrarea arhitecturii și a dimensiunilor geometrice. Lucrările de reabilitare presupun în principal următoarele operațiuni: reabilitarea și impermeabilizarea bazinului fântânii, refacere hidroizolație cameră tehnică, înlocuire instalații hidraulice în camera pompelor și cele aferente fântânii ornamentale, refacere branșament apă și racord la canalizare, refacere instalație electrică de alimentare a fântânii, montare tablou electric de automatizare și control a jocurilor de apă și lumină, realizarea unui nou concept pentru apă și lumină”.

Pe scurt, la Fântâna cu Pești era nevoie de lucrări de natură tehnică, fără vreo schimbare în ceea ce privește aspectul fântânii.

Licitația, dintr-a doua încercare

PMT a scos la licitație proiectul și execuția de două ori. Prima dată, în decembrie 2018, însă procedura a fost anulată din lipsă de ofertanți. A doua oară, la licitația lansată în martie 2019, s-a prezentat o singură firmă: JDA Consult, cea căreia i-a și fost atribuit contractul cu o durată de 12 luni, din care două proiectare. Suma: aproximativ 700.000 lei, cu TVA.

Șantierul efectiv a început însă numai în primăvara lui 2021, pentru că în vara lui 2020 fostul primar Nicolae Robu a decis să nu văduvească localnicii și turiștii de fotografii cu fântâna. Lucrările au fost finalizate abia acum și, potrivit declarațiilor oficialilor din PMT, de undeva din luna mai, constructorul ar trebui penalizat cu 3.500 lei / zi, pentru întârzieri.

Recepția ar trebui să lămurească unele lucruri

Primăria Timișoara are de lămurit acum câteva lucruri. Cel mai important este, probabil, de ce a fost aleasă culoarea care a stârnit atâta revoltă. Din imaginile din ultimii ani se poate vedea, din loc în loc, pe sub stratul gros de mizerie, un fel de portocaliu stins, care, la origine, ar fi putut fi o culoare asemănătoare cumva celei actuale.

În momentul recepției, trebuie verificat dacă lucrările au păstrat „arhitectura și dimensiunile geometrice”. Asta, pentru a le răspunde și celor care opinează că fântâna e mai mică decât înainte și nici peștii nu mai sunt toți…

Pentru a respecta adevărul istoric, mai trebuie spus că fântâna din videoclipul filmat de Phoenix în 1969 nu mai există demult. La finele anilor 80, când a fost refăcută ultima dată Piața Victoriei, s-a luat și decizia renunțării la forma de stea a fântânii cu pești. Dacă se impune sau nu o revenire la aceasta, așa cum spun mulți nostalgici, ar putea fi tema unei debateri ample cu arhitecți și urbaniști.

În acest moment, suntem la finalul unui șantier de reabilitare, nu de restaurare. Și până acum nu a părut să intereseze pe nimeni dintre cei revoltați ce a prevăzut proiectul tehnic, pentru a putea face o comparație cu rezultatul.

About Post Author