Pasajul Solventul are aviz de mediu. După 7 ani de promisiuni, teoretic e gata de licitație

pasajul solventul

Nu e vina primăriei, dar e cea mai mare nereușită a anului. Pasajul Solventul, spune primarul Nicolae Robu, are însă acum toate avizele și poate fi scos la licitație. Probabil cândva la începutul anului.

Fiindcă e sfârșit de an, primarul Nicolae Robu și-a făcut bilanțul și, desigur, e plin de reușite. Zeci de proiecte și sute de milioane de euro, fonduri europene cerute, „autostrăzi urbane” și așa mai departe. Întrebat care este cea mai mare nereușită, edilul răspunde prompt.

„Nu se pune în cârca noastră, dar cea mai mare nereușită este că nu am reușit să demarăm lucrările la Pasajul Solventul. Avem avizul de mediu, prin urmare vom trece la treabă imediat ce vremea ne va permite. Trebuie să organizăm licitația pentru execuție, dar am ieșit din acel blocaj în care am stat ani de zile. Eu am mai explicat că unul dintre cele mai prioritare proiecte pe care l-am avut pe listă în 2012 când am candidat la funcția de primar al Timișoarei a fost Pasajul Solventul”, a declarat edilul șef. Acum câteva săptămâni, acesta se plângea că stă de un an și jumătate în așteptarea avizului de mediu.

Pasajul Solventul și linie nouă de tramvai pe strada Gării

Pasajul Solventul va asigura legătura Calea Bogdăneștilor – str. Gării, pe sub mai multe linii de cale ferată. Amenajarea ar degreva traficul prin Pasajul Jiul, unul din puținele trasee care leagă nordul și sudul Timișoarei. „N-a depins de noi, au fost necesari ani de zile până am ajuns în stadiul în care suntem. Vom avea acel pasaj, va fi cel mai mare pasaj al orașului și ca lărgime, și ca lungime. În plus, el este doar parte dintr-un set de proiecte din zonă. Pe fonduri europene modernizăm Calea Bogdăneștilor, apoi pe bugetul local vom realiza Pasajul Solventul, la ieșire dinspre sud vom avea un sens giratoriu. De acolo se va pleca înspre Gara de Nord, pe str. Gării, și vom avea o nouă linie de tramvai. Str. Gării va fi și ea amenajată. Vom avea un nou pod peste Bega în acea zonă și iată cum toată partea aceasta de sud-vest a orașului va putea să se racordeze și la rețeaua de linii de tramvai și la rețeaua rutieră”, explică Robu.

Pasajul va avea o lungime de 87,09 metri. Vor fi modernizați 726 metri de de străzi, iar calea dublă de tramvai va avea 424m. Vor fi piste de biciclete de 1,3 kilometri și trotuare de 1,87 kilometri. Vor fi amenajate, de asemenea, un sens giratoriu și peste 5.500 mp de spații verzi.

La sfârșitul lunii noiembrie, consilierii locali au actualizat SF-ul pentru Pasajul Solventul. Acesta a fost realizat de Pod-Proiect din Iași, care a semnat contractul cu PMT încă din 2013. Valoarea inițială a investiției era estimată la 124,27 milioane de lei, cu TVA, adică 27,8 milioane de euro. Acum s-a ajuns la 132,2 milioane lei, respectiv 27,9 milioane de euro. Banii vor veni de la bugetul local.

About Post Author