Parcul Copiilor a intrat în reparații. Oamenii vor trenuleț și carusel

parcul copiilor

Parcul Copiilor va arăta mai primitor de la 1 iunie. Asta susține primarul Dominic Fritz, care a anunțat că se fac reparații la leagăne și tobogane și se refac spațiile verzi. Timișorenii reclamă de multă vreme starea jalnică în care a ajuns parcul și vor să vadă „la lucru” atât trenulețul, cât și caruselul care stă nefolosit de ani de zile.

„Continuăm lucrările de reparații a jocurilor din Parcul Copiilor. Rând pe rând, facem ordine în fiecare parc. După evaluarea făcută de colegii de la Direcția Infrastructură Verde și Horticultura, multe din jocuri și echipamente pot fi păstrate și repuse în funcțiune după lucrări de reparații și întreținere. E nevoie de o mână pricepută și de grijă față de banul public.

Le-am cerut colegilor din primărie să colaboreze cu cei de la Horticultura, care se ocupă de întreținerea parcului, și să găsească cât mai repede soluții punctuale pentru echipamentele care pot fi redate copiilor. Toate costurile și eforturile sunt infime față de bucuria de a vedea din nou copii bucuroși în acest parc. Ne vedem de 1 Iunie în parc!”, a postat, pe Facebook, primarul Dominic Fritz.

„Parcul are nevoie, de fapt, de întreținere”

Primăria a anunțat, încă de acum câteva luni, că în Parcul Copiilor nu este nevoie de o reabilitare făcută pe baza unui proiect scump, ci doar de întreținere. Fosta administrație a contractat, în ianuarie 2020, un proiectant, care s-a angajat să facă documentația pentru reabilitare, contra sumei de aproape 113.000 lei. Tera Studio Design, din Ilfov, avea la dispoziție 145 de zile să facă proiectul. Se intenționa amplasarea, la cele două intrări, a unor elemente de butaforie 3D.

„Administrația veche intenționa să facă practic un nou proiect de reabilitare. Exista o idee să se facă un cocoș uriaș prin fundul căruia să se intre în parc. Ideea asta a fost abandonată, în mod evident. Parcul are nevoie, de fapt, de întreținere, de reabilitare. Sunt echipamente de joacă învechite sau distruse, care au nevoie fie de mentenanță, fie de înlocuire. E nevoie de investiții, poate, pe partea de arbori și de spații verzi. Am pus în buget undeva la două milioane de lei, pentru Horticultura, ca de acești bani să poată să întrețină parcul”, spunea, în februarie, viceprimarul Ruben Lațcău.

„Cârpeala nu rezistă”

În luna aprilie, primăria a fost amendată de Protecția Consumatorilor cu 10.000 lei, pentru nereguli legate de echipamentele de joacă din câteva parcuri. „Discuția a fost pe Parcul Copiilor. Am indisponibilizat cinci echipamente, pentru că reprezentau un risc la sănătate și integritatea copiilor”, afirma prefectul Mihai Ritivoiu. Cei de la PMT au susținut însă că amenda era pentru un gard căzut în urmă cu mai mulți ani și care, în prezent, nu mai există.

În comentariile lăsate la postarea primarului, părerile sunt împărțite. Dacă unii spun că sunt binevenite astfel de reparații, sunt destui care susțin că e nevoie de mult mai mult pentru a face parcul civilizat din nou. „Firește că încercați să «reparați», vine 1 Iunie și urmează să vă faceți ședință foto cu copiii în parc, însă cârpeala nu rezistă, trebuie refăcut tot, totul e vechi și stricat, lemnul e putred deja, jucăriile nu mai sunt de actualitate” sau „Atunci când a fost renovat ultima dată, parcul a fost dotat cu două trenulețe, un carusel de lux, bărcuțe motorizate… Acum aceste echipamente nu mai există, de fapt nu au mai funcționat de pe vremea domnului Robu. Echipamentele de joacă nu au fost întreținute. În acest parc trebuie investite câteva sute de mii de euro și adus la standarde europene”, sunt doar două comentarii.

Parcul Copiilor a fost reabilitat ultima dată în 2012, fiind redeschis în campania electorală de la alegerile locale. Lucrarea a costat, la vremea respectivă, 2,5 milioane de euro. De atunci nu s-a mai făcut nicio investiție serioasă.

About Post Author