OUG 42 pentru Timișoara 2023, publicată în Monitorul Oficial. Multe promisiuni, dar și multe necunoscute

timișoara 2023

OUG 42 a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial. Nu are anexe, care să spună clar către ce obiective de investiții vor merge cele aproape 85 de milioane de lei împărțite între Primăria Timișoara și CJ Timiș. Sunt și 52 de milioane de lei pentru programul cultural și probabil nevoie și de o rectificare bugetară pentru Ministerul Culturii. Mai sunt șase luni până în 2023.

Controversata Ordonanță de Urgență 42, în formula revizuită, a fost, în sfârșit, publicată în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, Ministerul Culturii alocă, pentru finanțarea obiectivelor de investiții cel mult 32,03 milioane de lei către CJ Timiș și cel mult 52,9 milioane de lei către Primăria Timișoara. De asemenea, 29,7 milioane de lei vor fi alocați către Teatrul Național, pentru Sala 2, așa cum era menționat și în textul OUG din 2019.

În ceea ce privește proiectele culturale pentru Timișoara 2023, Centrul de Cultură și Artă al CJ Timiș și Asociația TM2023 vor primi 18,6 milioane de lei, iar Centrul de Proiecte al PMT, 33,3 milioane de lei. Banii pot fi acordați „în baza procedurilor de selecție”. CCJT nu are însă așa ceva, pentru că nu a organizat niciodată apeluri de proiecte. Deci, trebuie întocmit un ghid al aplicantului, cu tot ce presupune el. Centrul de Proiecte are o procedură, folosită deja încă de anul trecut.

Asociația TM2023 trebuie reînviată

Din cele 18,6 milioane de lei alocați către CJ Timiș, 7,3 milioane vor merge, pe bază de contract, către Asociația TM2023, care se va ocupa de „Comunicare, monitorizare și evaluare Program Timișoara — Capitală Europeană a Culturii 2023”. Din acești bani, 6,5 milioane de lei sunt „pentru acoperirea costurilor componentei de comunicare și promovare internă și internațională”. Restul merg către „acoperirea cheltuielilor administrative și, după caz, a cheltuielilor salariale, în completarea veniturilor provenite din cotizații”.

Asociația TM2023 este, în acest moment, o structură moartă. Nu mai are director executiv, după ce directorul interimar și-a dat luna trecută demisia. Nu sunt nici angajați, numărul acestora ajungând la doi sau trei – contabili și juriști, deci nimeni care să se poată ocupa efectiv de „comunicare și promovare”. Președintele Comitetului Director al acestei structuri momentan inutile este primarul Dominic Fritz.

În ultima AGA, desfășurată undeva în luna mai, au fost peste 40 de cereri de adeziune. Printre cei interesați, membri PNL, angajați ai CJ Timiș sau jurnaliști. Cum și când va fi resuscitată asociația, astfel încât să se poată ocupa de rolul care i-a fost trasat de Ministerul Culturii? Nu se știe încă.

Fără proiecte definite la infrastructură

Revenind însă la banii dedicați proiectelor de infrastructură culturală, spre deosebire de OUG 42 originală, actul normativ actualizat nu are o anexă în care să se precizeze pe ce trebuie cheltuiți banii.

Potrivit unui document pus la dispoziție de CJ Timiș, „lista obiectivelor prioritare pentru desfășurarea Programului Cultural” ar fi, pe instituții, următoarea:

Primăria Municipiului Timișoara – total: 39,89 milioane de lei
Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural – 11,5 milioane de lei
Reabilitare Cinema Victoria – 4,6 milioane de lei
Reabilitare Cinema Dacia – 6,3 milioane de lei
Reabilitare Cinema Timiș – 17,3 milioane de lei

CJ Timiș – total: 44,7 milioane de lei
Reabilitare Centrul de Cultură și Artă din str. Ungureanu – 1,1 milioane de lei
Muzeul Național de Artă – 8,4 milioane de lei
Sală multifuncțională și centru de informare Bastionul Theresia – 5,3 milioane de lei
Hangair, refuncționalizare Aerodrom Cioca – 11,1 milioane de lei
Dezvoltarea infrastructurii culturale din județ în Lugoj, Buziaș, Ciacova, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș și Sânnicolau Mare – 18,7 milioane de lei

Sumele alocate sunt însă mai mici pentru CJ și mai mari pentru primărie.

Cine ce lucrează. Sau nu

În iulie 2021, Ministerul Culturii a semnat trei contracte de finanţare pentru investiţii de infrastructură culturală ale PMT. Este vorba despre 22,5 milioane de lei, împărțiți astfel: Cinematograful Dacia – 6,3 milioane, Cinematograful Victoria – 4,6 milioane, Centrul Cultural Mărășești – 11,5 milioane. Potrivit surselor noastre, PMT nu a primit niciun ban, deși a trimis deconturi o parte din lucrări. Cinematograful Victoria, de exemplu, este gata deja. MC ar fi transmis că se așteaptă OUG 42 modificată, pentru a face alocările de bani.

PMT și-a asumat prin bidbook și faimosul MultipleXity, care încă nu are proiect tehnic, deși contractul de proiectare e semnat în urmă cu doi ani. Fostele ateliere ale STPT nu vor deveni, așadar, prea curând centru de artă, tehnologie și experiment. A început totuși un șantier mai mic, de cosmetizare, a Muzeului de Tramvaie „Corneliu Mikloși”, care ar trebui să fie gata până la finele anului. Spațiul respectiv, reabilitat în urmă cu vreo patru ani, a fost folosit deja în ultimii ani pentru diverse evenimente.

Din lista trimisă de CJ Timiș lipsește Biblioteca Județeană, a cărei reabilitare e promisă de vreo cinci ani, încă de pe vremea fostei administrații. Clădirea din Piața Libertății e învelită parțial în plasă de protecție și așteaptă vremuri mai bune. Nu există încă nici proiect tehnic, așa că, în jumătatea de an rămasă până în 2023, e evident că nu se poate face nimic. Ce va face CJ cu banii de investiții urmează să aflăm în zilele care vin. Instituția și-a asumat, în bidbookul din 2016, pe lângă sediul BJT, și Muzeul Satului Bănățean, însă și acesta rămâne tot în stadiul de promisiune. Castelul Huniade este și el trecut pe linie moartă, în ceea ce privește finanțarea de la MC.

Ministrul Culturii trebuie să aprobe bidbook-ul pentru Timișoara 2023

În ceea ce privește programul cultural, potrivit OUG 42 revizuită, „autoritățile executive ale administrației publice locale responsabile pentru implementarea Programului și Ministerul Culturii pot susține procesul de actualizare, pe cale consensuală, a Candidaturii, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (…) După consultarea juriului de monitorizare CEaC, Candidatura actualizată se aprobă prin ordin al ministrului culturii”.

„Candidatura” – adică mult discutatul bidbook – are deja de câteva luni OK-ul din partea juriului de monitorizare. Documentul a fost revizuit de curatorii angajați, în urmă cu șapte luni, de Centrul de Proiecte al PMT. CJ Timiș a reclamat faptul că niciuna dintre propunerile sale nu a fost acceptată de reprezentanții CdP, astfel încât e foarte posibil să-și deruleze propriul program cultural, independent de cel finanțat de PMT. A și anunțat deja o super-expoziție Brîncuși, precedată de una Victor Brauner.

Ce va fi vom vedea. Și vom experimenta anul viitor. Noi, localnicii, și vizitatorii care ar trebui să vină în număr foarte mare. Ei mai trebuie să și afle că Timișoara e Capitală Europeană a Culturii în 2023. Și noi, și ei ar trebui să aflăm, măcar în mare, la ce ar trebui să ne așteptăm. Fiindcă momentan e… liniște. Una căreia Ministerul Culturii i-a pus și moț.

About Post Author