Organigrama lui Fritz, primul hop. Sindicatul vrea dezbatere, primăria refuză

Noua organigramă propusă de Dominic Fritz nu a fost discutată cu sindicatul din primărie, care cere dezbatere publică. Aceasta nu va fi însă organizată, pentru că nu e necesară.

Dominic fritz

Noua organigramă a Primăriei Timișoara, prezentată la finele săptămânii trecute, reduce numărul de structuri interne și pe cel al șefilor, prevede desființarea a 80 de posturi, e drept că unele neocupate, dar și peste 100 de noi angajări. Ea ar trebui să reconstruiască „din temelii” instituția de pe CD Loga 1 și s-o deschidă către cetățeni.

Deschiderea nu e însă și spre angajați, pentru că sindicatul din PMT nu a fost consultat.„Am discutat cu cine am considerat eu că pot să am o discuție constructivă, cu viceprimarii, cu câțiva directori. Nu este un secret că orice proces de transformare naște și rezistență. De aceea am considerat că nu poate să fie un proces în care votăm în comitet ce se va întâmpla. Nu avem un singur sindicat care să reprezinte toți funcționarii publici din primărie. Nu am avut această discuție. Este prerogativa primarului”, explica Dominic Fritz.

Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliul Local Timișoara a reacționat în consecință. Liderul acestuia, Tiberiu Negrei, cere organizarea unei dezbateri publice. Asta înseamnă, în primul rând, că proiectul privind organigrama nu poate intra în plenul de marți după-amiază.

Legea 53/2003, privind transparența decizională în administrația publică, spune că „autoritatea publică este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate”.

„Nu este un act normativ”

De altfel, mult clamata transparență a actualei administrații s-a cam… opacizat, cel puțin în acest caz. Proiectul cu organigrama nu a fost văzut nici de consilierii locali, care l-au putut consulta și ei doar de vineri după-amiază, pe site-ul PMT. El va ajunge pe ordinea de zi a plenului, pentru că, spun reprezentanții PMT, nu este nevoie de dezbatere, fiindcă nu afectează întregul oraș, ci doar structura internă a primăriei. În plus, „nu este un act normativ”.

„Dezbaterile publice se organizează în cazul în care există propuneri de acte normative (cu caracter general). Mai exact, propuneri care au impact asupra întregului oraș. Hotărârea referitoare la organigramă nu este un act normativ, ci este o acceptare a propunerii de organizare a aparatului funcțional al primarului. Și are aplicabilitate doar asupra personalului din primărie”, susține Bogdan Marta, consilier personal al primarului.

Cel mai probabil, proiectul va trece marți de plen. Și, la fel de probabil, hotărârea de consiliu local va fi contestată de sindicat.

About Post Author