Nu mai aprindeți crengi și alte deșeuri vegetale! Vă poate costa până la 6.000 lei, atrage atenția PMT

Până la 6.000 de lei, pentru persoane fizice, sau până la 50.000 lei, pentru firme. Atât e amenda pentru cei prinși că dau foc deșeurilor vegetale, la Timișoara. Primăria plătește o firmă ca să le adune, așa că oamenii sunt rugați doar să le strângă în saci.

deșeuri vegetale

Arderea deșeurilor vegetale este strict interzisă la Timișoara, dar asta nu-i oprește pe unii cetățeni să facă focul. La primărie ajung tot mai multe sesizări legate de arderi ale miriştilor şi resturilor vegetale.

„Facem apel la cetățeni să nu ardă deșeurile vegetale, deoarece colectarea acestora este realizată de o firmă specializată. Timișorenii sunt rugați să strângă deșeurile vegetale în saci sau crengile să fie legate pe cât posibil și tăiate la maxim un metru lungime, puse la marginea carosabilului pentru a putea să fie colectate de firma de salubritate. Colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor vegetale abandonate pe domeniul public al municipiului Timișoara sunt operațiuni plătite de primărie, care revin în sarcina Transclean”, transmit cei de la PMT.

Oamenii pot chiar vedea, pe site-ul societății, în ce zi a săptămânii vin mașinile firmei pe strada lor pentru a colecta deșeurile vegetale. Transclean are contract pe patru ani și va primi în jur de șase milioane de euro pentru asta.

Direcția Comunicare a PMT spune și că se fac „semnalări frecvente de arderi ale miriștilor și resturilor vegetale și ale vegetației pajiștilor”. Amenzile pentru cei prinși sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 de lei pentru cele juridice.

„Arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, mai spun reprezentanții PMT. cei din primărie, care le reamintesc și instituțiilor publice, agenților economici și celorlalte persoane juridice să ia măsuri pentru întreținerea curățeniei și să nu ardă deșeuri vegetale sau menajere în curți, pe străzi sau în orice alte locuri.