La spații verzi, administrația Fritz = administrația Robu. ASoP cere anularea strategiei în domeniu

asop

Nici actuala administrație nu face ce trebuie în ceea ce privește spațiile verzi. Asociația Peisagiștilor din România-AsoP cere PMT să anuleze HCL-ul prin care a prelungit strategia în acest domeniu. Aceeași organizație a anulat, în instanță, Registrul Verde început de administrația Robu.

Asociația Peisagiștilor din România-AsoP a solicitat primăriei să anuleze HCL 289 / 2022, privind aprobarea actualizării și prelungirii Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului Timişoara 2010-2020. documentul a fost actualizat și prelungit, cu acordul consilierilor locali, până în 2025. Potrivit reprezentanților ASoP, în acest caz se poate vorbi despre „grave abateri în executarea cu bună credință a obligațiilor administrative”.

Peisagiștii acuză lipsa de viziune, faptul că documentația a fost întocmită cu resurse minime, fără să țină cont de strategiile europene în domeniu, dar și… copierea efectivă a unui materiale grafice, fără citarea sursei și fără acordul autorilor.

Ce reclamă ASoP

  • Non-logica prelungirii și actualizării, realmente pentru mai puțin de 2,5 ani, a Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului, un document perimat, care nu răspunde nevoilor actuale în dezvoltarea orașului
  • Absența asigurării unei forme coerente a documentului administrativ, lipsind definirea problemelor și a principiilor generale ale strategiei, dar și identificarea obiectivelor, a rezultatelor preconizate și prezentarea procedurilor de monitorizare ș.a.
  • Carența unei viziuni și a unor direcții strategice sănătoase în domeniul conservării și dezvoltării infrastructurilor verzi pentru următorii 10 ani, fără corelarea lor cu dezvoltarea politicilor urbane ale Timișoarei precum și cele regionale
  • Atribuirea de resurse minime realizării unui document director de asemenea importanță (un inginer horticol), ignorându-se cu bună știință practicile contemporane în planificarea și gestiunea urbană prin care subiectele de asemenea anvergură se dezbat multidisciplinar (peisagist, peisagist planificator, biolog, geograf, ecolog, arborist, inginer de mediu, antropolog urban, urbanist, economist ș.a.)
  • Lipsa corelării actelor administrative locale cu prioritățile stabilite de documentele și strategiile europene în legătură cu combaterea efectelor încălzirii globale și de conservare și îmbunătățire a biodiversității
  • Lipsa unor date reale și actuale, pe baza cărora se poate identifica situația reală a infrastructurii verzi-albastre din Municipiul Timișoara și ulterior stabilirea direcțiilor de acțiune, cu măsuri punctuale (absența Registrului local al spațiilor verzi și a Raportului privind biodiversitatea urbană)
  • Preluarea unor materiale grafice, realizate de terți fără citarea sursei și fără acordul acestora

Situație similară cu 2017

„Atragem atenția că administrația publică locală se află în situația similară cazului în care, în urma aprobării prin HCL a Registrului Local al Spațiilor Verzi din 2017, AsoP Vest a solicitat și a obținut anularea în instanță a documentului, în 2019”, mai transmit reprezentanții organizației.

CL Timișoara a aprobat în decembrie 2017 Registrul Local al Spațiilor Verzi – parcuri și scuaruri la 19 obiective. Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a dat în judecată PMT, susținând că Registrul Verde nu este realizat în conformitate cu legea. Organizația a câștigat procesul la toate instanțele, iar în 2019 a obținut o sentință definitivă care anulează RLSV.

ASoP „îndeamnă administrația Timișoarei la responsabilitate”

„Reînfiinţăm postul de grădinar-şef. Vom căuta omul potrivit pentru jobul care a fost al familiei Muhle. Vrem să înfiinţăm registrul local al spaţiilor verzi, primăria a pierdut un proces. Vom folosi o platformă software, vom şti fiecare copac,va fi identificat, vom şti vârsta, sănătatea. O să reactivăm statutul de arie protejată la Parcul Botanic, acesta trebuie reinventat. De asemenea, facem centura verde a oraşului,”, declara, în campania electorală, actualul primar Dominic Fritz. PMT nu a scos la licitație întocmirea Registrului Spațiilor Verzi.

„Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest își rezervă dreptul de a face orice este posibil pentru îmbunătățirea politicilor locale și regionale și îndeamnă administrația Timișoarei la responsabilitate”, conchid peisagiștii.

About Post Author