Registrul Local al Spațiilor Verzi, scos la licitație de PMT. Doi ani și până la 1,6 milioane de euro

Registrul Local al Spațiilor Verzi

Primăria Timișoara scoate, în sfârșit, la licitație, contractul pentru Registrul Local al Spațiilor Verzi. Întocmirea acestuia e estimată să dureze doi ani și ar putea costa peste 1,6 milioane de euro. PMT are o strategie de spații, a cărei anulare a fost cerută deja de Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest.

Timișoara nu are un inventar ca la carte și la zi al spațiilor verzi. În 2017, CL a adoptat un Registrul Local al Spațiilor Verzi parțial, care includea 19 obiective. Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a dat în judecată primăria, susținând că documentul nu respectă legea. ASoP a câștigat procesul la toate instanțele, iar în 2019 a obținut o sentință definitivă care a anulat RLSV.

De trei ani nu s-a mai întâmplat nimic legat de această documentație. Abia acum, primăria a publicat în SEAP licitația prin care se caută o firmă care să facă presteze „servicii de întocmire a Registrului Local al Spațiilor verzi din Municipiul Timișoara”. Suma maximă pe care o oferă pentru acest contract este de 7,92 milioane de lei, cu TVA, iar ofertele sunt așteptate până în 26 octombrie. Termenul de execuție este de 24 de luni.

Primăria, între Garda de Mediu și ASoP

În urmă cu exact un an, PMT a fost amendată de Garda de Mediu cu 200.000 lei, pentru că nu are Registrul Local al Spațiilor Verzi. „Sancțiunea s-a dat din cauza faptului că Primăria Timișoara nu deține Registrul Spațiilor Verzi, obligație prevăzută de Legea 24 / 2007. Anul trecut au primit un avertisment și au primit ca măsură să constituie acest registru”, transmiteau cei de la Garda de Mediu.

HCL 459 /2017, anulată în instanță la cererea AsoP, prevedea că „se aprobă Registrul Local al Spațiilor Verzi din Municipiul Timișoara – parcuri și scuaruri la 19 obiective conform anexelor: 1. Parcul Muzeului, 2. Parc Alpinet, 3. Parc Botanic, 4. Parc Campus Universitar, 5. Parc Central (Scudier), 6. Parc Centru Civic (Cetate), 7. Parcul Copiilor, 8. Parc Ilsa, 9. Parcul Rozelor, 10. Parcul Stadion, 11. Parcul Tineretului, 12. Parcul Universităţii, 13. Parcul Vasile Pârvan, 14. Scuar Bastion, 15. Scuar Bihor, 16. Scuar Doina, 17. Scuarul Operei, 18. Scuarul Piaţa Crucii, 19. Piaţa Plevnei”.

Mai trebuie spus că, în mai 2022, CL Timișoara a aprobat „actualizarea și prelungirea Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului Timişoara 2010-2020”. Practic, acest document a fost prelungit până în 2025. Asociația Peisagiștilor din România – AsoP a solicitat însă anularea acestei HCL, invocând „grave abateri în executarea cu bună credință a obligațiilor administrative”. Peisagiștii au acuzat lipsa de viziune, dar și… copierea efectivă a unui materiale grafice, fără citarea sursei și fără acordul autorilor.

About Post Author