JazzTM rămâne, Timfloralis puțin probabil. Fritz: Facem echilibristică pe buget

timfloralis

Foarte puține evenimente de stradă va mai organiza, de acum încolo, Primăria Timișoara. JazzTM rămâne, cel puțin pentru moment, dar Timfloralis pare să aibă șanse minime. Totul face parte din strategia de reformare a Casei de Cultură, dar, în ultimă instanță, depinde de bani.

Primarul Dominic Fritz a anunțat, recent, că în planul său de reorganizare a vieții culturale a Timișoarei intră și restructurarea din temelii a activității Casei de Cultură. Prin acesta s-au derulat în ultimii ani, în timpul administrației Robu, toate festivalurile mari din oraș. „Casa de Cultură va fi o instituție culturală cu propriile cenacluri și așa mai departe și pentru foarte, foarte puține evenimente (…) Lista evenimentelor în care primăria este organizator va deveni foarte, foarte mică”, declara edilul.

Întrebat ce se va întâmpla cu proiecte precum Timfloralis, Festivalul Vinului sau altele asememea, Fritz a spus că, de principiu, puține dintre ele vor merge mai departe în formula de până acum. „Suntem în curs să trecem prin lista de festivaluri, să vedem unde sunt deja angajamente, de exemplu, pentru JazzTM. Apoi vor exista câteva, puține, programe prioritare, strategic, în care PMT are un interes să finanțeze ceva pe termen lung, ca un brand al orașului. În rest… acum, cu bugetul facem această echilibristică”, a explicat acesta.

Festivalul florilor are șanse reduse să continue. „Dacă mă întrebați azi, eu nu văd cum să mai finanțăm, de exemplu, Timfloralis. Vom vedea mai multe când avem bugetul finalizat”, spune totuși Dominic Fritz. Timfloralis, una dintre mândriile fostei administrații, a avut cinci ediții. Ultima, din 2019, a costat bugetul local în jur de 200.000 de euro. Anul trecut era programat ceva și mai mare, dar pandemia a pus evenimentul pe on-hold.