Casa de Cultură rămâne cu cenaclurile și, probabil, cu 1 Decembrie. Reguli noi

casa de cultură

Festivalul Inimilor, una dintre tradițiile Timișoarei

Casa de Cultură nu va mai gestiona bugete de milioane de lei anual. Este anunțul lui Dominic Fritz, care spune că primăria nu va mai organiza decât foarte puține evenimente. În anii trecuți, Agenda Culturală a orașului era gestionată de instituția condusă de Pavel Dehelean.

Primarul Dominic Fritz a anunțat, la finele săptămânii trecute, planul prin care vrea să revigoreze viața culturală a Timișoarei. Nu sunt clarificate destul aspecte, dar un lucru pare sigur. Vechea casă de cultură va fi trasă pe linie moartă, în ceea ce privește organizarea de „întâmplări” din domeniu.

„Casa de Cultură va fi o instituție culturală cu propriile cenacluri și așa mai departe și pentru foarte, foarte puține evenimente unde este important ca primăria, din mai multe motive, de exemplu, de 1 Decembrie, ziua națională, unde trebuie să cumpărăm, nu știu, steaguri și alte chestii… Lista evenimentelor în care primăria este organizator va deveni foarte, foarte mică și bineînțeles că acești bani vor fi transferați către alte finanțări”, a explicat Fritz, la întâlnirea cu operatorii culturali.

Bugetul va fi redus foarte mult

Nici măcar târgurile de Crăciun și Paște nu vor mai funcționa pe vechiul model. „Inclusiv casa de cultură cred că poate să liciteze un concept pentru Târgul de Paști, un concept artistic. Doar că partea de contractare a comercianților, cel puțin așa mi s-a spus, ar fi important de făcut de către noi, dar aici nu am nicio legătură emoțională dacă găsim o cale mai bună, eu sunt deschis”, a completat edilul.

Concluzia logică? „Veți vedea în bugetul de anul acesta că bugetul Casei de Cultură va fi redus foarte mult. Banii aceștia nu sunt tăiați, ci se vor regăsi într-un alt titlu bugetar”, spune Fritz.

Până acum, Casa de Cultură era cea care gestiona Agenda Culturală a PMT. Anul trecut, în pandemie, au fost în jur de 8 milioane de lei. În 2019, suma a depășit 14 milioane. Printre evenimentele organizate în această formulă s-au numărat, de-a lungul timpului, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei, Ruga Timișoarei, Bega Bulevard sau Timfloralis. Toate au deja tradiție în oraș și adună o mulțime de oameni. La fel de adevărat este însă că, întotdeauna, pe Agenda Culturală și-au găsit locul și tot felul de ciudățenii, ca să nu mai vorbim despre cheltuielile imense pentru mutări de panouri și alte operațiuni similare. Urmează să vedem care va fi abordarea actualei administrații, fără a scăpa din vedere și contextul pandemic.

Citește și: Cum vopsești cu 9 lei și muți panouri de aproape jumătate de milion. Pe bani de la Casa de Cultură