E fără sens să fie două direcții de patrimoniu în PMT. Tabără anunță restructurarea

patrimoniu

Primăria Timișoara va renunța, în acest an, la struțo-cămila cu două direcții de patrimoniu. Viceprimarul Cosmin Tabără spune că se va lucra la organigramă și urmează o reorganizare a activității în zona patrimoniului.

În 2018, fostul primar Nicolae Robu decidea să eficienteze activitatea Direcție de Patrimoniu din PMT prin împărțirea ei în două, cu două echipe și doi directori.„Stadiul acesta nemulțumitor în care se află evidența patrimoniului este și motivul pentru care vin cu o nouă modificare a organigramei (…) Constat că oamenii sunt depășiți, nu pot face față în a aduce la punct situația pe tot arealul orașului, la un patrimoniu atât de vast. Și atunci, împart Direcția de Patrimoniu în două. Spațial. Jumătatea de est a orașului va fi administrată de o echipă, iar cea de vest, de altă echipă (…) Oamenii nu fac față efectiv. Când le cer câte ceva sunt buimaci. Vor fi și la concurență, să se afirme fiecare echipă, care este mai bună”, explica Robu.

Cele două direcții sunt conduse, în prezent, de Mihai Boncea și Florin Răvășilă. Acesta din urmă are oareșce probleme. Pe final de mandat, Nicolae Robu i-a retras dreptul de semnătură. „Pot să spun doar că am avut niște sesizări că domnul Răvășilă ar fi făcut lucruri ilegale. Pe cale de consecință i-am ridicat dreptul de semnătură, am dispus o misiune de cercetare la Corpul primarului de control și antifraudă”, explica fostul edil-șef. Acesta n-a vrut să comenteze existența unor filmulețe care îl aveau ca protagonist pe Răvășilă, spunând doar că „n-am avut tăria să mă uit la o înregistrare în care se făceau niște intervenții pe un mort (!! – n.r.)”.

Despre patrimoniu, oameni cinstiți și de calitate

Între timp. Florin Răvășilă e pe post, cu tot cu semnătură, dar nu pentru mult timp. Viceprimarul Cosmin Tabără, în ograda căruia a fost repartizat Patrimoniul, spune că lucrurile nu mai pot continua astfel. La Patrimoniu, cred că este și o lipsă de responsabilitate și de asumare. Eu, de exemplu, ca viceprimar, nu-mi voi delega niciodată semnătura, decât în condiții speciale. Dar nu voi fugi de responsabilitate. Voi încerca să mă înconjor de oameni de calitate și de oameni, în primul rând, cinstiți. Aici este problema la Patrimoniu și este problema de inventar”, ne-a declarat Tabără.

Acesta are în vedere două lucruri legate de proprietățile municipalității. „Nu știu dacă este și inventarul clădirilor istorice și cele din sit, dacă este făcut, apoi valorificarea spațiilor. Sunt foarte multe spații, am discutat deja cu primarul, nevalorificate. Trebuie puse să producă”, mai spune Cosmin Tabără.

Ce urmează? Evident, desființarea celor două direcții. „Cred că vom începe cu o reorganizare, vom discuta și la organigramă. La ceea ce mă gândesc eu este o reunificare a Patrimoniului. Mi se pare fără sens să fie două”, conchide viceprimarul liberal.

Întocmirea unui inventar, și nu doar al clădirilor istorice, a fost și unul dintre motivele pentru care Nicolae Robu a decis să facă două structuri separate. Cât de eficientă a fost măsura? Spre zero, dacă e să ne luăm după datele actuale.